Za 13 dana, 30. svibnja, znat će se rezultati drugoga kruga lokalnih izbora, a oni su najiščekivaniji u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Dnevnik Nove TV s agencijom IPSOS proveli su istraživanje gdje su jučer pitali građane na biralištima za koga bi glasovali u drugome krugu.

Škoro ne može dostići Tomaševića

U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4 %, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7 %. Gotovo 18 % ispitanika u anketi ne želi se očitovati, ali i kada bi oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Za Tomaševića bi glasalo 65 % Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50 % birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

37% Kerumovih glasača glasalo bi za Mihanovića

U Splitu vodi Ivica Puljak s 42,9 %. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6 %, ali njih 21,5 % ne želi se izjasniti. Jedino kada bi Mihanović uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan.

Za Ivicu Puljka glasalo bi 60 % birača Jakova Prkića, 46 % Branke Ramljak te 43 % SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37 % Kerumovih glasača, 30 % Mostovca Ivice Grkovića te 40 % Nensi Ivanišević.

Sva istraživanja za Osijek pokazala se točnima

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45,2 % dok je Davor Štimac na 33.7 %. Ne želi se izjasniti 21.1 % birača. Marko Filipović uzima 54 % glasača Nikole Ivaniša, oko 50 % Nebojše Zelića te 44 % glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45 % glasača Marinu Miletiću te 40 % Josipu Ostrogoviću.

Sva su se istraživanja za Osijek pokazala točnima, veliku prednost ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ po prvi puta mogao osvojiti vlast. Ivan Radić s 48.9 %, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1 %, a i dalje se ne želi izjasniti 15 % glasača. Ivan Radić povećava broj s 34 % glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40 % Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50 % birača SDP-ova Gorana Kušeca, te 46 % Katarine Kruhonje.