OD NOVE GODINE

TKO ĆE NAJVIŠE PROFITIRATI OD SMANJENJA POREZA NA DOHODAK? Evo za koliko će vam se povećati plaća od siječnja

Vlada najavljuje smanjenje poreznog opterećenja nad građanima, ali… Što im to točno znači?

Novim krugom porezne reforme od siječnja bi trebale rasti plaće. Naime, Vlada smanjuje porez na dohodak sa 24 na 20 posto, odnosno sa 36 na 30 posto, a poduzetnicima režu porez na dobit sa 12 na 10 posto.

“S ovim novim valom bit ćemo na preko 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i gospodarstvenika”, kazao je premijer Andrej Plenković. No, ovim mjerama nisu zadovoljni ni sindikati ni gospodarstvenicima.

Pa što to onda točno znači za građane, izračunala je ekipa RTL Danas.

Značajnijem povećanju primanja mogu se veseliti oni s većim plaćama. Primjerice, samac koji živi u Zagrebu s bruto plaćom od 6000 kuna smanjenjem stope poreza na dohodak sa 24 na 20 posto mjesečno će dobiti oko 100 kuna veću neto plaću. Onaj s plaćom od 15.000 kuna bruto može računati na 378 kuna više, a oni sretnici s bruto plaćama većima od 43.000 kuna, kojima se smanjuje stopa poreza sa 36 na 30 posto, mogu računati na porast primanja veći od 1000 kuna mjesečno.

Oporba je nezadovoljna jer kažu, najviše će profitirati oni s najvećim plaćama.

Ministar Marić pak odgovara – na Vladi je samo smanjenje poreza. Na poslodavcima je da dižu plaće.

“Porezna politika, pa tako i zakon o porezu na dohodak nije taj koji definira kolika je nekome plaća. On definira od ugovorene plaće između posloprimca i poslodavca koliko se usteže poreza i posredno prireza. Možemo tako analogiju vući kod nekih poduzetnika koji zapravo korekcijom bruto plaće na niže tu razliku ostavljaju sebi”, poručio je ministar financija.

Povratak na Net.hr