Što bi bilo kad bi bilo: Vlada podnijela ostavku!

UPOZORENJE: Ako ste kojim slučajem skloni depresiji, ne preporuča se daljnje čitanje ovog teksta.

4.8.2012.
11:58

Hrvatska se dovela u jednu neobičnu situaciju. Što bi bilo kad bi bilo da se probudimo svi skupa u jedno od ovih pretoplih jutara i onako sneni i bunovni začujemo radijske spikere kako dramatičnim glasom objavljuju da je specijal-201012070191004-Zoran Milanović sa svojom ekipom odlučio reći da mu je dosta, da ne zna dalje i da idemo u nove izbore, što bismo onda? Možemo se složiti da aktualna vlada ne zna naći način za izlazak iz krize, pisao sam već o tome kako su na vlast došli arti-201207210051006, kako lutaju i nemaju odgovore, no, tko bi ih zamijenio?

HDZ pokušava glumiti Britance osnivajući arti-201208020594006, no shvatio je to predoslovno, pa su u njoj sve sami likovi iz sjene koji žmirkaju pod reflektorima uglavnom nezainteresirane javnosti. Vlada u sjeni trebala bi nuditi nove projekte, no HDZ ih nema, kao što ih nije imao ni dok je bio na vlasti, trebala bi argumentirano ukazivati na greške aktualne vlasti i nuditi rješenja, no to je previše za očekivati. Oporba koja želi pokazati da je sposobna preuzeti vlast mora pokazati inicijativu.

Ako vas ovo ne baci u depresiju, ne znam što hoće

Jedino čega su se u HDZ-u u posljednje vrijeme dosjetili je otrcani trik s hotlineom arti-201208010538006. Što je krajnji cinizam i bezobrazluk. I ponavljanje priče iz 2000-te. Tadašnju je Račanovu vladu to čak i zabrinulo, ali Milanovićevu čini se, nije, a iskreno se nadam da i neće. Jedan od važnijih zadataka Kukuriku koalicije trebao bi zapravo biti uklanjanje svih HDZ-ovih politički postavljenih kadrova, ali i uspostava sustava u kojem će se jasno znati tko dolazi, a tko odlazi s promjenom vlasti.

Ali ne treba zamjeriti hadezeovcima, oni su već godinama preokupirani samima sobom, a dok se ovako ili onako ne riješi suđenje za aferu Fimi Media, to se neće promijeniti. "Nova garnitura" na čelu s Karamarkom godinama je daleko od toga da bi trebala dobiti priliku. Ako bi je ikad trebala dobiti.

Tko bi još mogao preuzeti odgovornost? Lesar i njegovi laburisti? Svaka im čast kao oporbi, ali ne znam kako bi Lesar izgledao s druge strane Markova trga. A tko onda? Neka nova snaga? Bandić? Poslodavci? Zaboga, ne. A onda? Ostaje nam zaključak da je Kukuriku koalicija najbolje što imamo, a ako vas to ne baci u depresiju, ne znam što hoće.

Lista propalih i onih koji će to tek postati

A možda će vas u depresiju baciti arti-201207310025006? Da se razumijemo, to je izvrstan potez koji će mnogo toga istjerati na čistac i trebalo ga je objaviti baš kao što treba objaviti i popis branitelja i još čitav niz popisa. Možda vas je i zabavilo prekopavanje po njemu, no on je zapravo užasno deprimantan. Kao prvo, pokazuje da država već godinama ne radi svoj posao. Još deprimantnije je to što to nikoga ne iznenađuje. Druga deprimantna stvar je što se veći dio tih nevjerojatnih 50 milijardi nikad neće naplatiti, jer se jednostavno nema odakle. Davno su te firme propale... A najdeprimantnije je to što je popis u velikom dijelu lista onih koji će tek propasti.

Jer ova zemlja se polako ali sigurno bliži potpunom zaustavljanju. Linić je uspio biti prozvan nepopravljivim optimistom jer je najavio arti-201208020131006 za ovu godinu, a u sjeni poreznog popisa i svega ostaloga neprimjetno je prošla vijest da se industrijska proizvodnja u lipnju smanjila za arti-201207310364006. Prema Državnom zavodu za statistiku, industrijska proizvodnja potonula je 3,8 posto u svibnju, a u travnju čak 9,4 posto u odnosu na razinu iz tih mjeseci prošle godine. Proizvodi li uopće više itko išta u ovoj državi ili nam je stvarno ostalo samo da arti-201208020036006 ono sitno što još imamo?

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali