ZAPUŠTENA FONTANA

TITO NE IDE IZ ZAGREBA: Bandić obnavlja Titovu tratinčicu, a i Hasanbegović ima dosta zanimljiv prijedlog

U petak bi promjena naziva Trga maršala Tita u Zagrebu mogla biti gotova stvar jer se tada po prvi puta treba sastati gradski Odbor za imenovanje naselja, trgova i ulica kojemu je na čelu Zlatko Hasanbegović.

Na dnevnom redu sjednice samo je jedna točka, a izvjesno je da će biti donesena odluka o pokretanju postupka preimenovanja Trga maršala Tita. No, to još uvijek ne znači da je imenu Josipa Broza Tita odzvonilo u zagrebačkom javnom prostoru.

MINISTARSTVO UPRAVE O PROMJENI IMENA TRGA MARŠALA TITA: O tome odlučuje Skupština, a njih ne obvezuje mišljenje građana

Spomen-perivoj i mala fontana za Tita

Naime, kako piše Jutarnji list, Grad Zagreb planira cjelovitu obnovu malog parka u Ulici grada Vukovara ispred zgrada na kućnim brojevima 222 i 224. Tamo je početkom 1980-tih uređen spomen-perivoj “88 stabala za druga Tita” u sklopu kojega se nalazi i mala fontana “Tratinčica za druga Tita”, nazvana tako jer svojim oblikom podsjeća na taj cvijet.

Fontana je danas neispravna i zapuštena. Na njenoj prednjoj strani stoji natpis “Tratinčica za Tita” dok je na stražnjoj uklesana poruka pokojnome maršalu: “Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje”. Fontanu je izradio dubrovački kipar Marijan Kocković, dok je spomen-perivoj osmislio arhitekt Dragutin Kiš.

Grad Zagreb odnosno gradonačelnik Milan Bandić, poznat po sklonosti fontanama,  odlučio ej obnoviti zapuštene gradske fontane, a za obnovu prostora u Ulici grada Vukovara planira izdvojiti 750.000 kuna bez PDV-a. Obnovile bi se kamene staze u parku, sanirale betonske ploče te izradilo i postavilo petnaest klupa za sjedenje. Također bi se obnovila fontana sa svim priključcima za struju i vodu i u nju uvelo tzv. reverzibilno cirkuliranje vode. Usto bi se obnovio i travnjak te zasijale nove tratinčice. Na samoj brončanoj fontani ne bi se obavljali konzervatorsko-restauratorski radovi.
OD HRVATSKE DO SVEMIRA: Titovo ime nose ulice i trgovi od Moskve do Sao Paola, ali i jedan asteroid

Hasanbegović: Neka to bude titoistička Višeslavova krstionica

Time bi Titovo ime na taj kudikamo skromniji način, ostalo dijelom javnog prostora Grada Zagreba. Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da nije riječ o ustupku za uklanjanje naziva Trga maršala Tita, nego slučajna podudarnost s nedavnim događanjima u Gradskoj skupštini oko formiranja većine.

“Ta fontana jednostavno je došla na red za obnovu pa je teško nagađati o tome da se Bandić time želio dodvoriti onima koji bi željeli da ostane Trg maršala Tita. Ono što je sigurno jest da uskoro kreće obnova fontana na Trgu žrtava fašizma”, kažu upućeni.

Obnova spomenute fonatne navodno je iznenadila Zlatka Hasanbegovića čiji je načelni stav da iz javnog prostora treba ukloniti sve simbole komunističke prošlosti. No, za Jutarnji list ipak je prokomentirao planiranu obnovu ‘Titove tratinčice’.

“U ovom konkretnom slučaju riječ je o očiglednom umjetničkom djelu, pa bi o njegovoj obnovi i restauraciji riječ trebali dati konzervatori. Kako u javnosti ne bi protumačili da smo zagovornici barbarskog obračuna sa simbolima, sklon sam da se taj spomenik obnovi i očuva kao određena vrsta relikta prošlosti. Taj prostor u Vukovarskoj čini mi se kao prikladno mjesto budućeg okupljališta sljedbenika titoističkog kulta koji to mogu tretirati kao titoističku Višeslavovu krstionicu”, kazao je Hasanbegović.

GRBIN OPLEO PO HASANBEGOVIĆU: ‘Kakav je to političar kojeg uopće ne zanima cijena vrtića?’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr