Donio nadu i mir

TISUĆE VJERNIKA SAMO ŽELI VIDJETI TIJELO SVETOG LEOPOLDA: Na kiši satima čekali da uđu u Zagrebačku katedralu

U Zagreb je jučer oko 17 sati iz Padove stiglo tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića povodom 150. obljetnice rođenja ovog hrvatskog sveca. Izloženo je u Zagrebačkoj katedrali, a od dolaska tijela na Trgu bana Josipa Jelačića red vjernika koji čekaju da ga vide, dotaknu i pomole, ne smanjuje se. Unatoč jakoj kiši vjernici su tijekom današnjeg dana strpljivo čekali u redu.

Dolazak su jučer, podsjetimo, označila zvona zagrebačke prvostolnice. Tijelo svetog Leopolda nakon molitve uneseno je u katedralu. Svečani doček i liturgiju predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Tijelo svetog Leopolda bit će još danas izloženo vjernicima na štovanje u katedrali. Od petka do ponedjeljka ujutro tijelo će biti izloženo vjernicima u crkvi sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, piše HRT.

Crkva priznala dva čuda

“Sveti Leopold imao je brojna čuda, no Crkva je priznala dva slučaja. Jedan je ozdravljenje Elze Raimondi iz Cavazzane di Lusie, koju su molitve Leopoldu 1944. ozdravile od smrtonosne tuberkulozne upale potrbušnice, a drugi Paola Castelija iz Pagnana di Merata. Paolu su liječnici otkrili trombozu u predjelu gornje trbušne maramice s proširenim infarktom tankog crijeva i odgodili operaciju. Iako mu je već bio podijeljen sakrament bolničkog pomazanja, supruga se ustrajno molila Leopoldu i suprug je ozdravio”,  ispričao je jedan od pripadnika franjevaca kapucina za 24 sata.


Na pitanje kako je njegovo tijelo tako očuvano, odgovorio je kako ni liječnici ne znaju odgovor.

Očuvanost njegova tijela za mnoge vjernike je znak svetosti

“Tijelo nije balzamirano ni tretirano, samo mu je napravljena maska za ovo hodočašće. Za mnoge vjernike ta njegova očuvanost je znak svetosti, no Leopold je svetost postigao herojskim načinom života te potpunom predajom vjeri i Bogu”, rekao je sugovornik 24 sata te je istaknuo da je sv. Leopold bio slabašna zdravlja, nizak, mucao je, no Bog se njime poslužio da kroz njega širi vjeru te donosi mir i utjehu brojnim vjernicima. Bio je visok svega 135 centimetara, no njegova samilost za vjernike bila je golema. Od jutra do mraka ispovijedao je vjernike u Padovi, dajući blage pokore vjernicima koji su mu dolazili, a tako je činio sve do svoje smrti.

Život posvetio ispovjedničkoj službi

Na dojmljiv način susrećemo se u Svetoj godini milosrđa sa svetim Leopoldom Bogdanom Mandićem, koji je život posvetio ispovjedničkoj službi i koji je snagom otajstvene Božje Prisutnosti ponovno među svojim narodom, ali ne da bismo ga gledali, nego da bismo po njemu vidjeli i susreli Boga, istaknuo je između ostalog jučer zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji prigodom svečanoga dočeka tijela toga sveca.

Bozanić je istaknuo i kako se “ne smije previdjeti da je sakrament pomirenja, zajedno s euharistijom, živo srce kršćanstva”, kardinal Bozanić rekao je kako je “danas pred nas postavljeno propadljivo i slabašno tijelo poniznoga hrvatskog kapucina Bogdana Mandića iz Herceg-Novog, o 150. godini njegova rođenja, da se ne obeshrabrimo i da u slabosti prepoznamo Božju jakost, da vidimo iz čega se Crkva rađa i radi čega smo pozvani biti živi članovi Crkve”.

Povratak na Net.hr