Tipurić ‘pao’ na ‘legalnoj’ prodaji ispita

Nakon što je preživio aferu Indeks i prodaju besplatnih obrazaca državnom poduzeću Hrvatska elektroprivreda po masnoj cijeni, dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić suspendiran je zbog organiziranja Međunarodne ekonomske škole!

Suspenziju su nam potvrdili na Zagrebačkom sveučilištu. Rektor Aleksa Bjeliš je danas, naime, dobio ocjenu povjerenstva koje je istraživalo rad Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta koja je omogućavala studentima da uz naknadu od 2000 kuna polažu ispite izvan regularnih rokova.

Zaključak komisije jest da je Fakultet osnivanjem Ekonomske škole ozbiljno i s namjerom da to čini trajno prekršio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Statut Sveučilišta u Zagrebu. Drugim riječima, Tipurić je umalo legalizirao prodaju ispita.

Vrlo upitan im epitet “međunarodna” s obzirom da tu školu pohađa 3.6 posto studenata iz inozemstva, a prigovaraju i da se u toj školi ne uči ništa novo, niti se ondje potiče izvrsnost. Nadalje, smatraju “protuzakonitim i nedopustivim” da studenti u okviru te škole mogu polagati predmete koji su im upisani u indeks i to po cijeni koju ne mogu platiti studenti slabijeg imovinskog stanja.

“Ovakav način izvođenja nastave je protuzakonit i nije u skladu s aktima Sveučilišta, te diskriminira studente s obzirom na njihov materijalni status”, navode u izvješću.

S obzirom da je školu pohađao 2.501 student po cijeni od 2.000 kuna, povjerenstvo je utvrdilo da je Fakultet preko te škole zaradio 5.002.000 kuna i to u slučaju da je svaki student upisao samo jedan kolegij.

Suspenzija stupa na snagu 20. siječnja, navodi Bjeliš u svojoj odluci napominjući da će tog dana početi teći jednomjesečni rok u kojemu će on odluku o suspenziji Darka Tipurića dostaviti Senatu Sveučilišta, koje zatim dvotrećinskom većinom odlučuje hoće li ju potvrditi. Vršitelja dužnosti dekana izabrat će do 19. siječnja, navodi Bjeliš.

Prethodni članci:

arti-200909030560006
arti-200912170491006
arti-200909070209006

Povratak na Net.hr