POBJEDA NA SUDU

TEŽAK UDARAC ZA MORH-ovu BLAGAJNU: Izigrali svoje časnike i sad im moraju platiti vrtoglavi iznos

Gotovo 750 tisuća kuna dugova stiže na naplatu Ministarstvu obrane zbog neplaćenih prekovremenih sati što ih je odradilo četvero pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još 2003., 2004., 2005. i 2006. godine.

Nastavlja se tako niz sudskih presuda kojima pripadnici HRZ-a traže isplatu naknada za prekovremene, ali i noćne sate, kao i rad subotom i nedjeljom. Ovom odlukom Općinski sud u Novom Zagrebu dosudio je dugove satniku Nikoli Gaži, pilotu helikoptera, Gordani Gluić, koja je bila među prvim pilotkinjama helikoptera HRZ-a, te njihovim kolegama Nediljku Ivančiću i Jošku Ivančeviću.

Kamate do isplate

Riječ je o iznosima što im nisu plaćani od rujna 2003. godine do kolovoza 2006. godine, a MORH, odnosno tužena Republika Hrvatska, morat će im platiti i kamate od tog razdoblja do trenutka isplate.

Divulje helikopter
U Divuljama se stalno dežuralo, posebno tijekom protupožarne sezoneFoto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

U tužbi su svi piloti naveli kako su od kolovoza 2003. do 31. srpnja 2006. godine odradili veliki broj sati prekovremenog rada, rada noću, subotama, nedjeljama i blagdanom, no dodatke na plaću nisu dobivali iako su na to imali pravo prema tada vrijedećem Zakonu o službi u oružanim snagama kao i Kolektivnom ugovoru. Riječ je o razdoblju u kojem je na samom kraju bila vlada s Ivicom Račanom na čelu, dok je Željka Antunovć bila ministrica obrane, a zatim je došla vlada Ive Sanadera u kojoj je ministar obrane bio Berislav Rončević.

Preraspodjela posla

U postupku su odvjetnici koji su zastupali tuženu Republiku Hrvatsku podsjećali kako je Zakon o službi u oružanim snagama propisivao da se pravo na povećanu plaću za prekovremeni rad ne ostvaruje, ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena, te ako je dežurstvo, kao poseban uvjet rada, vezano uz kontinuirano obavljanje poslova i zadaća.

Zakinuti piloti pokušali su mirnim putem riješiti spor, no kako su tijekom 2006. godine ostali bez odgovora, u ožujku 2008. godine odlučili su podnijeti tužbe.

“U početku smo imali redovno radno vrijeme, ali onda su zaredala dežurstva”

“U to vrijeme radio sam kao pilot u zrakoplovnoj bazi u Divuljama. U početku sam radio samo redovno radno vrijeme, a od travnja 2004.  počeo sam i dežurati. Dežurstva su trajala dva dana odnosno 48 sati, a u dane vikenda dežurstvo je trajalo tri dana, dakle petak, subotu i nedjelju. Ako je dežurstvo završavalo u dane tjedna imali bismo slobodan taj dan kada je dežurstvo završavalo, a ako je dežurstvo završavalo u petak, slobodna bi nam bila subota koja je ionako bila neradni dan. Dežurao sam tako od travnja 2004., znalo je biti i do deset dana u mjesecu.

Osim toga, dežurao sam i za vrijeme ljetne sezone u protupožarnim snagama, a jednom u tri mjeseca imali smo i trenažu za vrijeme noćnog letenja po dva-tri dana. I toga je bilo desetak dana godišnje”, ispričao je na sudu Gažo. I Gordana Gluić, koja je u međuvremenu otišla u mirovinu, opisala je dežurstva u Zrakoplovnoj bazi Divulje. “U tom razdoblju cijelo sam vrijeme radila. Nikad nisam bila na bolovanju”, potvrdila je u svom iskazu.

Ivančić, koji je također već otišao u mirovinu, opisao je kako je tijekom godine imao 60-70 dana dežurstva, a identično je posvjedočio i Ivančević, koji je u to vrijeme bio kapetan helikoptera u eskadrili transportnih helikoptera u zrakoplovnoj bazi Divulje.

Šutnja iz MORH-a

Iz MORH-a na sud nisu dostavili baš niti jedan dokaz o preraspodjeli posla u Divuljama, već su pokušali neisplatu prekovremenih sati opravdati plaćanjem dodataka za angažman na poslovima protupožarne zaštite, te borbenim dodacima. Osim toga, dobili su i slobodne dane. No, sud je ocijenio kako to ne može derogirati prava iz Kolektivnog ugovora

“Prema ocjeni ovog suda djelatnoj vojnoj osobi koja je provela na radu dulje od punog radnog vremena, dakle više od osam sati, bilo na dežurstvu, straži, čuvarskoj službi i terenu, pripada pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad”, stoji u presudi.

Zbog neisplate prekovremenih sati ili naknade za dežurstvo protiv MORH-a je lani pokrenuto više od 600 postupaka.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr