TEŠKE OPTUŽBE PODUZETNIKA: / 'Zašto novac za radnike kasni? Mnogi nisu dobili pune iznose. Nije teško zaključiti što se događa...'

Image
Foto: Pixsell

Iz udruge Glas poduzetnika smatraju kako se sada, u jeku krize, Sabor nije smio raspustiti

16.5.2020.
9:27
Pixsell
Play logo

Udruga Glas poduzetnika smatra da se Sabor nikako ne bi smio raspusitit sada, a izbori bi trebali biti na jesen jer u jeku krize građani ostaju prepušteni sami sebi, stoji u priopćenju iz Glasa poduzetnika.

Navode kako se poduzetnici ovih dana pitaju zašto isplate sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta kasne? "Mnogi od onih kojima su ipak stigle nisu dobili pune iznose. Primanje zahtjeva za kredite za likvidnost je obustavljeno jer novaca nema. Nije teško iz svega ovoga zaključiti da je državna blagajna prazna. Postavlja se pitanje i hoće li uopće biti novaca za mjere za svibanj koje će se isplaćivati u lipnju?", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

'Poduzetnici brinu, vladajući spokojno'

"Dok poduzetnici brinu, vladajući spokojno raspuštaju Sabor. Izbori su sve bliže, političari već gaze duboko u kampanju, ali propuštaju spomenuti gospodarsku krizu koja se već zahuktala. Zbog svega toga članove udruge Glas Poduzetnika, a i sve ostale poduzetnike i zaposlenike u privatnom sektoru, čeka neizvjesna budućnost! Dodajmo tome još da od ponedjeljka imamo tehničku Vladu, što znači da nema donošenja novih mjera niti donošenja zakona.

Do jeseni nećemo imati novu Vladu, a ako se ne uspostavi većina u novom Saboru, možda i dulje. Tehnička vlada se ne može zaduživati, ne može provesti mjere, a ni uvesti promjene u sustavu. Udruga Glas poduzetnika smatra da je raspuštanje sabora u ovakvoj situaciji, određeno odlukom o izborima već u srpnju, katastrofalan potez! Smatramo da je to izrazito neodgovorno prema gospodarstvu, prema radnim mjestima, a u prvom redu prema građanima ove zemlje", pišu.

shimmer fallback
shimmer fallback

'Vladajući kalkulantski koriste trenutak'

Čitavu je situaciju prokomentirao i ekonomski analitičar Glasa poduzetnika Vuk Vuković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada ovim potezom stavlja političke kalkulacije i svoj osobni politički opstanak ispred interesa građana, gospodarstva i poduzetnika. Važnije im je ostati na vlasti nego provesti ključne reforme. Da imaju hrabrosti i sposobnosti proveli bi sada sve ključne dugoročne reforme poput porezne reforme, pravosudne reforme, uvođenja transparentnosti i digitalizacije te pripremili ključne pakete reformi javne i lokalne samouprave, a tek onda izašli na izbore krajem godine ili u siječnju, do kad je maksimalni zakonski rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S izborima u srpnju ispada da žele kalkulantski iskoristiti trenutak kada im je u javnosti narasla popularnost, a građani i gospodarstvo će iduća četiri mjeseca imati tehničku Vladu. Ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, novoj Vladi će trebat još šest mjeseci za prilagodbu čime se gubi sve ovo vrijeme koje se moglo utrošiti na provođenje konkretnih reformi baš u trenutcima krize kada se takve stvari i mogu realizirati. Iduće godine opet neće biti dobar trenutak jer će se ekonomija oporavljati i tako ćemo propustit još jednu priliku. Ovo je jako neodgovorno ponašanje".

Play logo

Na kraju, zaključuju kako je "gzistencija građana pala u drugi plan, dok je politički interes vladajućih još jednom važniji od svega ostalog. Što će biti s preko milijun ljudi u Hrvatskoj koji danas rade u privatnom sektoru i koliko njih će ostati bez posla, hrvatske političare za to nimalo nije briga!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo