Teroriziraju ih konji za koje vlasnici ubiru po 2.000 kn

Opet su počeli problemi mještana Krmpote polja, koji posljednje tri godine muku muče s konjima koji bez nadzora upadaju na tuđa zemljišta. ‘Sve je puno konja, tisuću ih tu luta. Netko će autom naletjeti na njih. I tko će odgovarati?’, pitaju mještani.

“Rade nam štetu. Četiri puta sam ih tjerao tijekom noći. Uzalud. Uništili su mi četiri masline, vrt. Cijelo mjesto živi pod terorom konja. Ruše nam suhozide”, ispričao je Luka Matijević novinarima Novog lista.

Matijević je zadržao konje do dolaska policije, koja je zapisala broj konja da se može utvrditi tko je vlasnik.

“Vlasnici konja dobivaju poticaje i zato ih drže. Lijepo je dobiti dvije tisuće kuna po konju, a ne brinuti o njima, ne spremati ih u štale. Kazna za neovlašteni boravak životinje na tuđem posjedu kreće se između četiri i osam tisuća kuna. Tražimo samo da se počne primjenjivati zakon i zaštiti nas od onih koji se ne drže zakona. Nikome nije stalo do ljudi na ovim prostorima, valjda im najviše odgovara da su sve ovo lovišta i pašnjaci”, objasnio je Matijević, dodavši da svake godine imaju problem s konjima od početka prosinca do početka svibnja.

“Konji se spuštaju niže jer nemaju hrane. Cestari posipaju sol, a konji šeću cestom i ližu sol. Sve je puno konja, tisuću ih tu luta. Netko će autom naletjeti na njih. I tko će odgovarati”, pita se Matijević.

Povratak na Net.hr