POGLED IZVANA

NOVINARKA POZNATOG NJEMAČKOG TJEDNIKA BRUTALNO OPISALA ZAGREB: ‘Ovo je najdosadniji grad u Europi’

Reportaža koja se sigurno neće svidjeti zagrebačkom gradonačelniku, djelatnicima Turističke zajednice Grada Zagreba, a i mnogim Zagrepčanima objavljena je danas na web-izdanju poznatog njemačkog tjednika Spiegel.

Pod naslovom “Što je najbolja stvar u Zagrebu? Autocesta prema moru” glavni grad Hrvatske opisan je kao “najdosadniji grad u Europi”.

Kafići, ljekarne, frizerski saloni… dosadno!

Autorica reportaže Anne Haemnig, koja je Zagreb očito posjetila potkraj ljeta, piše kako je vrhunac sezone u gradu bio koncert birtanske pop-grupe Duran Duran (čime vjerojatno možda zajedljivo aludira na grupu koja je vrhunac slave dosegla prije tridesetak godina, nap.a.), a njihov hit “Ordinary World” (Običan svijet) sugerira kao himnu grada. Usto je dodala da se koncert u gradu s 800.000 stanovnika “čuo i u najudaljenijim gradskim četvrtima”.

Također je s podsmijehom konstatirala kako je hrvatska nacionalna valuta dobila ime po “najprovincijalnijoj životinji” – kuni.

U Zagreb je došla privučena titulom “top-destinacije” koju je hrvatskoj metropoli prišio turistički trendseterski časopis Lonely Planet. Uočila je da gradske vlasti mnogo pažnje i truda poklanjaju izgledu glavnog trga, ali je pješačku zonu u središtu grada usporedila s onima u Rostocku ili Bochumu, njemačkim gradovima koji ne slove kao neka osobito atraktivna mjesta.

“Kafić do kafića i vjerojatno najveći broj ljekarni, frizerskih salona i slastičarnica na jedinici prostora prostora u Europi – to je najbolja destinacija u Europi”, iznova je zajedljivo poentirala.

BRAVO, ZAGREB! Najprestižniji turistički vodič uvrstio ga na 1. mjesto top europskih destinacija

 

Predlažući čitateljima najbolji način za upoznavanje grada, autorica je preporučila vožnju tramvajem, a ne biciklom jer su, kaže, biciklističke staze na nogostupima pa se ne može brzo voziti. (Očito nije vidjela brojne zagrebačke ‘kamikaze’ na biciklima, nap.a.)

A tramvajem je prešla Savu i stigla u Novi Zagreb i to preko Mosta mladosti koji je opisala kao “izraz betonske brutalnosti”. Bundek je, pak, ismijala kao jezero u kojem jedva da ima vode i veličinom neusporedvim s Jarunom za koji također nije imala lijepih riječi. Na poznatom buvljaku Hreliću začudila se što prodavači nude čak i stare plastične vrećice kao neke dragocjenosti.

Pohvalnije se izrazila o Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) koji ju je izgledom podsjetio na berlinsku Novu nacionalnu galeriju (Neue Nationalgalerie) koju je dizajnirao slavni Ludwig Mies van der Rohe, ali – kako je primijetila – ne prije deset nego prije 50 godina. U MSU-u je uživala puna tri sata primijetivši da drugih posjetitelja nije bilo.

“Ovdje je vrijeme za umjetnost očito luskuz”, zaključila je.

VELIKO PRIZNANJE: Zagreb izabran za najbolju adventsku destinaciju u Europi

Ipak je našla nešto i za pohvaliti

Da sve ipak ne bi ostalo na oštrim kritikama, autorica je pohvalila kafić, odnosno “pivski vrt” Krivi put u Savskoj ulici te pogled na grad sa Sljemena za koji je ustvrdila da je – veličanstven.

Na koncu, najbolje u Zagrebu su autoceste koje vode prema moru – zaključila je autorica koja se potom uputila u Rijeku.

Komentari podno njezina teksta većinom su sasvim drugačije intonirani.

“Ovaj članak nije samo nadmen nego i uvredljiv za svakog ponosnog Hrvata koji voli svoj glavni grad”, napisala je jedna čitateljica. Druga je napisala da su ona i suprug živjeli dvije godine u Zagrebu i da im je to bio najljepši boravak u inozemstvu.

“Ljudi su super srdačni. Čini se da niste mnogo kontaktirali s njima i to se osjeti u vašem tekstu”, napisala je. Jedan je čitatelj odbio komentirati članak napisavši tek da je “upoznao jedan sasvim drugačiji Zagreb” te pozvao sve da ga posjete.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr