7.000 medicinskih sestara ima uvjete za odlazak i znatno bolju zaradu

14.11.2013.
15:23

Prema europskom građanstvu je projekt Hrvatskog pravnog centra koji provodi s partnerom Adriatic Mediom d.o.o te pridruženim partnerima – lokalnim radijskim stanicama. Projekt financira Europska komisija (koja ne odgovara za sadržaj emisija i članaka).

Ovom prilikom govorimo o Hrvatskoj komori medicinskih sestara. Ona je regulacijsko tijelo za medicinske sestre u RH, ustanova s javnim ovlastima koje je ovlaštena voditi registar medicinskih sestara, izdavati im licence te kontrolirati njihov rad. Drugim riječima, pojasnila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec, osiguravaju pacijentima skrb kakva je propisana zakonom. Komora provjerava njihove kvalifikacije i izdaje im odobrenje za samostalan rad, koje traje 6 godina i mora se obnavljati.

No mogu li sve medicinske sestre koje su u registru Komore raditi u državama EU i priznaju li im se stečene kvalifikacije?

Propust u pregovorima s EU

Predsjednica Komore Dragica Šimunec kaže kako od 1. srpnja ove godine, pravo na automatsko priznavanje kvalifikacija na prostoru EU, ali i u Norveškoj, Islandu i Švicarskoj, imaju medicinske sestre opće njege. No one, ističe naša sugovornica, tek sada prolaze kroz novi sustav srednjoškolskog obrazovanja, te će prva generacija medicinskih sestara s tim kvalifikacijama na tržištu rada postojati tek 2015. godine.

Druga su kategorija medicinske sestre 'prvostupnice' koje su završile trogodišnji studij sestrinstva prema Bolonjskom sustavu visokog obrazovanja. One imaju pravno na automatsko priznanje stručnih kvalifikacija u svim zemljama EU. Međutim, u Hrvatskoj je tek 7.000 medicinskih sestara s takvim kvalifikacijama, od ukupno njih 32 tisuće upisanih u Registar.

Medicinske sestre koje su završile četverogodišnje srednjoškolske programe mogu imati licence samo za rad u Hrvatskoj. One, pojašnjava Šimunec, nemaju pravo na automatsko priznavanje kvalifikacija u ostalim zemljama EU, već im se u svakoj pojedinoj zemlji članici propisuje dodatno obrazovanje. Trenutno, dodaje, njihovo obrazovanje pokriva 60 posto onog obaveznog obrazovanja potrebnog za rad u drugim zemljama EU.

"Ono što je učinjeno kao velika greška u pregovorima naše zemlje s EU, jest da nije ispregovarano svojevrsno dodatno obrazovanje medicinskim sestrama sa završenom 4-godišnjom srednjom školom u Hrvatskoj kako bi one dostigle razinu obrazovanja medicinskih sestara sa završenim 3-godišnjim studijem. To je veliki propust."

Dodatni se obrazovni program za te medicinske sestre dodaje, u Hrvatskoj ne može uvesti bez suglasnosti svih 27 zemlja članica, što je proces koji u Europskoj komisiji traje i 5 godina.

Njemačka otvorena za zapošljavanje naših medicinskih sestara

Što se tiče medicinskih sestara koje dolaze raditi u Hrvatsku, predsjednica Komore kaže kako dolaze uglavnom iz Slovenije, Austrije i Njemačke i uglavnom su hrvatske državljanke koje su obrazovanje završile u tim zemljama.

One imaju pravo na automatsko priznavanje stečenih kvalifikacija. Da bi dobile licencu za rad u Hrvatskoj, ističe Šimunec, Komori moraju priložiti svoju diplomu koju su stekle u zemljama Eu i podnijeti zahtjev za dobivanje odobrenja za rad.

Iako hrvatski pacijenti možda mogu posumnjati u kvalitetu njihova obrazovanja ili pružanja kvalitetne skrbi, predsjednica Komore Šimunec ističe kako to ne smiju dovoditi u pitanje, jer su njihove kvalifikacije priznale sve zemlje EU.

Iako hrvatsku javnost može brine hoće li medicinske sestre u Hrvatskoj ostati bez posla uslijed priljeva stranih sestara na naše tržište rada, iz Komore poručuju kako se to neće dogoditi jer je hrvatsko tržište rada malo, i zbog plaća, manje atraktivno. Također odbacuju bojazni da će naše medicinske sestre masovno odlaziti u zemlje EU, jer je, ističe njezina predsjednica, i u zemljama EU velika nezaposlenost.

"Jedina zemlja koja je otvorila vrata za zapošljavanje naših medicinskih sestara je Njemačka u kojoj su plaće ipak znatno bolje nego u Hrvatskoj. Ta je zemlja otvoreno rekla kako je najviše zainteresirana upravo za zapošljavanje hrvatskih medicinskih sestara."

Čak, bez obzira i na sestre koje nemaju dovoljne kvalifikacije, Njemačka je, zaključuje predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec, spremna doškolovati ih i omogućiti im učenje njemačkog jezika, jer su, dodaje, hrvatske medicinske sestre u toj zemlji vrlo cijenjene.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali