'Takva odluka Vlade je ishitrena, mudro bi bilo to povući'

Predsjednik Republike Ivo Josipović postupit će po odluci Vlade o preseljenju Ureda predsjednika iz Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, potvrđeno je iz Ureda predsjednika. Postupak preseljenja počet će ovaj tjedan.

Iz Josipovićeva Ureda poručuju da će poštovati proceduru i dinamiku preseljenja, uključujući sigurnosne mjere, o čemu će obavještavati izabranu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Njezin je pak Ured poručio kako brzopleto preseljenje ugrožava nacionalnu sigurnost te kako u tome novoizabrana predsjednica neće sudjelovati. Preseljenje ureda predsjednika bilo je tema emisije Hrvatskog radija U Mreži prvog.

Gorak okus

Gostujući u emisiji profesor Vlatko Cvrtila rekao je kako je ova odluka Vlade ishitrena i ostavlja gorak okus te da je trebalo pričekati da predsjednica preuzme funkciju. Prema njegovom mišljenju, pokazuje način na koji će se Vlada odnositi prema predsjednici i to nije dobro. Dovoljnim ne smatra opravdanje da je predsjednica to htjela, javlja HRT.

Cvrtila je naglasio kako prije svega ne postoje sigurnosni uvjeti koji se mogu ispuniti u dva tjedna. Svi dokumenti koji su na Pantovčaku ne mogu se trenutno smjestiti u Visoku. Sve je to jako teško izvesti da se ne ugrozi nacionalna sigurnost, dodao je. Istaknuo je kako bi najbolje bilo tu odluku staviti na reviziju, mudro bi bilo povući. Vjeruje da će u cijeloj ovoj priči i pritisak javnosti odigrati svoju ulogu.

Politička igra

Profesor Branko Caratan u ovom aktu Vlade vidi samo politčku igru. I on smatra da se o Visokoj kao uredu predsjednika može govoriti tek kad se reducira broj savjetnika. Za njega je to sve dio političke igre kojom se građanima htjelo staviti do znanja da predizborna obećanja treba ispuniti.

Povratak na Net.hr