MUKE S NOVIM ZAKONOM

TAKSISTI NAJAVILI PROSVJED PRED BANSKIM DVORIMA: Promet neće blokirati, na Markov trg dolaze pješice

Zagrebački, splitski i dubrovački taksisti u srijedu će na zagrebačkom Markovom trgu od 11 do 14 sati održati mirni prosvjed zbog najavljenih mogućih izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koje bi trebale liberalizirati taksi tržište.

Jozo Kovačević, predsjednik udruženja Radio Taxi Zagreb navodi kako se na prosvjedu očekuje oko tisuću ljudi te da oni neće blokirati prometnice već će na Markov trg otići pješice.

VELIKE PROMJENE ZA TAKSISTE I UBER: Objavljeno što donosi novi zakon, cijene bi trebale biti niže

“Načuli smo kakve bi se izmjene trebale dogoditi i one ne idu u pravcu u kojem mi mislimo da bi trebale ići. Postojeći zakon je dobar i eventualno bi ga trebalo nadograditi. Izmjenama se pogoduje stranim tvrtkama tako da ih se još i nagradi nakon što su više od dvije godine radile na crno”, ustvrdio je Kovačević za Dnevnik.hr.

Na pitanje misli li pritom na Uber, Kovačević poručuje kako ima i drugih koji rade na crno.

“Iskazujemo svoje nezadovoljstvo i želimo pokazati nas ima. Prethodni spontani prosvjedi nisu izazvali veliko nezadovoljstvo građana, iako ima onih koji će prema nama uvijek iskazivati animozitet”, kaže Kovačević.

TAKSISTI ĆE TUŽITI DRŽAVU ZBOG UBERA: ‘Nijedan naš vapaj niti akcija nije urodila plodom stoga slijede pojedinačne tužbe’

Dok su predstavnici Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Eko Taxija, Radio Taksija Zagreb, Društva autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksija Split i Udruge VG Taxi nezadovoljni najavljenim mogućim izmjenama zakona, Udruženje taksista Hrvatske gospodarske komore i Cammeo grupa poduprli su najavljene smjernice novog zakona o cestovnom prijevozu.

Taksi tržište se prema prijedlogu novog zakona o cestovnom prijevozu dodatno liberalizira, prijevoz će se moći naručiti i preko aplikacije, ukida se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici će određivati sami, doznaje se iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Od 1. prosinca ovaj će Zakon ići u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana, a očekuje se da bude donesen prije sljedeće turističke sezone. U resornom ministarstvu svjesni su reakcija taksi prijevoznika koje će uslijediti jer im se ovim Zakonom mijenja način poslovanja.

Povratak na Net.hr