TAKO SE DIŽE OGROMNA LOVA: / Bloger otkrio tko i koliko zarađuje na stupićima koji izluđuju Zagrepčane

Prometni stupići koji u Zagrebu niču posvuda kao gljive poslije kiše u Kini se mogu nabaviti za svega nekoliko dolara po komadu.

4.6.2016.
8:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prometni stupići koje Grad Zagreb postavlja posvuda, tobože radi zaštite pješaka, zapravo otežavaju kretanje pješacima, invalidima, slijepim i slabovidnim osobama, biciklistima, te onemogućavaju prolaz vozilima Hitne pomoći i vatrogascima, no ono što posebno bode oči jest njihova cijena. Na svome blogu na to je upozorio Marin Tomaš, poznati automobilski novinar koji si je dao truda da malo istraži cijenu prometnih stupića koje Grad Zagreb tvrtki Cestodom navodno plaća gotovo tisuću kuna po komadu (s PDV-om). Drugi izvori navode različite cijene stupića, no one nisu niže od 600 kuna po komadu.

Tomaš je, naime, na Alibabi, poznatoj internetskoj trgovini, kontaktirao proizvođače cestovne opreme, te je dobio ponudu uglednog kineskog proizvođača, specijaliziranog za proizvodnju takve opreme, koji mu je ponudio 200 stupića po cijeni od 3,6 dolara, odnosno ni 25 kuna po komadu. "Ok, to je čista cijena, bez poreza, carine, raznih trošarina te troškova prijevoza iz Kine. Ali dovoljno nisko da se čovjek ozbiljno zamisli o pokretanju novog biznisa…", piše Tomaš na svome blogu.

Velika dobit

Kratka pretraga Alibabe pokazuje da se slične stupiće može dobiti i po cijeni od svega jednog dolara po komadu, ali i do najskupljih od svega 7,2 dolara po komadu.

Zanimljivo je i pogledati financijski izvještaj Fine tvrtke Cestodom, koja nabavlja stupiće i ležeće policajce za Grad Zagreb - u 2014. godini zabilježila je dva i pol milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja, a godinu ranije gotovo tri milijuna. Golemu maržu koju očito ima pokazuje činjenica da su joj poslovni rashodi upola manji u odnosu na prihode.

Stupići unose pomutnju

Navodeći komentare čitatelja njegova bloga, Tomaš osporava i navodni prometni elaborat na koji se poziva Grad, te navodi da nikako ne dobiva odgovor na stalne upite tko je točno osoba odgovorna za način na koji se postavljaju stupići.

O tome da stupići samo unose pomutnju i zapravo smetaju svjedoči primjer iz Ilice u kojoj su iz nekog razloga stupići kod jednog pješačkog prijelaza (ali ne i kod drugih) postavljeni između prometnih traka, te predstavljaju ozbiljnu opasnost jer mogu uzrokovati sudare kada ih vozači pokušaju izbjeći ili ako na njih nalete motociklisti. postavljanje samo 28 stupića na tom mjestu koštalo je, navodi Tomaš, 24.500 kuna. Takvi su stupići, uz ležeće policajce postavljeni i u Ulici kneza Mislava, neposredno pred uključivanje u kružni tok na Trgu žrtava fašizma, čime unose dodatnu zbunjenost kod mnogih vozača.

Pobuna zbog Masarykove

O tome koliko su stupići omiljeni svjedoči i činjenica da je Grad postavio čak 130 stupića u Masarykovoj ulici, da bi ih nakon prave pobune vozača, biciklista, stanara i apsolutno svih ostalih - uklonio. S obzirom na to da su plaćeni oko 100 tisuća kuna, nadajmo se da su barem iskorišteni na nekoj drugoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nadalje, piše Tomaš na svome blogu, stupići na mnogim mjestima onemogućavaju prolaz vozila hitnih službi, kojima se vozila, primjerice na Zagrebačkoj aveniji kod spajanja podvožnjaka i ceste sa Savske, više nemaju kamo maknuti i pustiti ih da prođu. Ometaju i prolaz pješacima i biciklistima, a život na nekim mjestima čine apsolutno nemogućim invalidima i slijepim i slabovidnim osobama. Više pročitajte ovdje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali