'SITUACIJA JE NEODRŽIVA'

OTVORIT ĆE SE NOVA RADNA MJESTA? HGK traži manji PDV na bezalkohona pića, vino i pivo; otkrili kolika stopa bi bila idealna

‘Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru’

Hrvatska gospodarska komora izdala je priopćenje u kojem predlaže smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto od početka 2020. Smatraju da će to donijeti višestruke pogodnosti gospodarstvu – studija o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske koju je naručila HGK pokazuje da će se smanjiti siva ekonomija, povećati plasman domaćih proizvoda, poduzetnicima će rasti promet i investicije, a posljedica toga bit će otvaranje novih radnih mjesta. Zato je Hrvatska gospodarska komora pozdravila odluku da se rastereti ugostitelje, a njezin je predsjednik Luka Burilović poručio kako time naše cjelokupno gospodarstvo postaje konkurentnije.

UGOSTITELJI TVRDE DA ĆE SNIZITI CIJENE ZBOG NIŽEG PDV-A, ALI AKO PITATE GRAĐANE: ‘Bože sačuvaj! Pa ovo je Hrvatska, nema teorije!’

“Hrvatska je dosad imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU-u. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve smo više gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru”, istaknuo je Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

TKO JE PROFITIRAO OD NIŽEG PDV-A? Država se odrekla milijardu i pol kuna, ali građani od toga nisu imali ništa

Radi se o pretežno domaćim proizvodima

Za trajanja e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK predložilo je da se snižena stopa PDV-a proširi i na pripremanje i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Prijedlog je djelomično prihvaćen samo u dijelu pripremanja i usluživanja jela izvan ugostiteljskog objekta (catering). Stoga iz Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK naglašavaju da će ustrajati na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo.

“Riječ je o pretežno domaćim proizvodima, a ugostiteljima koji se ne bave pripremom i usluživanjem jela i slastica će se omogućiti nužan prostor za podizanje plaća zaposlenika i ulaganje u kvalitetu usluge. Kako bi ostali konkurentni na globalnom turističkom tržištu, potrebno je omogućiti jednake uvjete poslovanja za cjelokupnu ugostiteljsku djelatnost”, pojasnio je predsjednik Udruženja Dražen Boban.

Prema podacima Digitalne komore, u 2018. godini u Hrvatskoj je aktivno poslovalo više od 7500 tvrtki koje se bave djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića (NKD 56) s ukupnim prihodom od više od 11 milijardi kuna i s više od 41 tisućom zaposlenih.

“Te brojke dovoljno govore o važnosti sektora ugostiteljstva koji muku muči s nedostatkom radnika i držanjem koraka za stranom konkurencijom. Zato je svako rasterećenje poslovanja ugostiteljske industrije korak u pravom smjeru”, zaključio je Boban.

ZAŠTO HRVATI ŽIVE LOŠIJE OD OSTATKA EUROPE? Pogledajte ovu usporedbu s drugim zemljama i sve će vam biti jasno…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr