Tajnoviti MCS godinama vodi posao s popisom birača

Još od 1998. varaždinska tvrtka MCS Informatika sa svega 17 zaposlenika je u poslu s popisima birača. Njen direktor ne želi ni riječi reći o tom poslu, a u Ministarstvo uprave od GONG-a kriju podatke o toj tvrtki.

MCS Informatika, privatna tvrtka iz Strahoninca pokraj Čakovca, i Apis IT, tvrtka u zajedničkom vlasništvu države i Grada Zagreba, angažirani su za posao provjere pola milijuna potpisa za referendum o Zakonu o radu.

Vrijednost ugovora između Ministarstva uprave i MCS Informatike iznosi 184.853 kune, a ugovor s APIS-om vrijedi 344.579 kuna. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, Apis IT provjerava potpise svih građana Grada Zagreba, dok je za provjeru potpisa iz drugih krajeva Hrvatske zadužena MCS Informatika, tvrtka registrirana za obradu podataka.

Ta je tvrtka niz godina uključena u izradu, održavanje i zaštitu službenih programa za popise birača, ali je nejasno pod kojim uvjetima mala tvrtka iz Čakovca sa 17 zaposlenika već godinama obavlja taj posao za državu.

Zvonko Novak, direktor MCS-a, uopće nije htio saslušati novinarska pitanja niti se odazvati na pozive, samo je e-mailom kratko poručio da je na godišnjem odmoru.

U Ministarstvu uprave također nitko nije htio komentirati posao s čakovečkom informatičkom tvrtkom.

“GONG je tražio od Ministarstva uprave te od MCS-a presliku ugovora prema kojem oni već godinama održavaju i vode popis birača, ali smo odbijeni zbog čega imamo razloga vjerovati da se nešto krije. Nismo uspjeli doznati ni od kada MCS radi taj posao niti pod kojim uvjetima”, objašnjava Dragan Zelić iz GONG-a.

Iz izvora bliskih APIS-u Poslovni dnevnik doznaje da je MCS-ov ugovor s državom za popis birača istekao 2008. te da otad imaju ugovor samo s APIS-om. Isti izvor potvrdio je da bi obje tvrtke trebale objedniti svoje baze podataka.

Prema neslužbenim informacijama, MCS je u poslu s popisima birača od 1998. godine.

Prethodni članci:

arti-201007130601006
arti-201007070738006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr