KLIMAVA KOALICIJA

TAJNI SASTANAK PLENKOVIĆA I PUSIĆ: U Mostu se upalio alarm – HDZ i HNS dogovaraju im se iza leđa?

Izvori u HDZ-u govore da su u toj stranci jako nezadovoljni odnosima s “mlađim partnerom” u vladajućoj koaliciji, Mostom, pa je u tom svjetlu protumačen i prošlotjedni sastanak premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića s počasnom predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić.

Za taj “tajni” sastanak održan prošloga četvrtka u Banskim dvorima, podalje od očiju javnosti, doznao je Jutarnji list, a službeno je povod susretu Plenkovića i Pusić bio razgovor o njezinim ambicijama da se, nakon neuspjele kandidature za glavnu tajnicu UN-a, kandidira za neke druge funkcije u toj organizaciji.

HDZ s HNS-om i HSS-om stvara novu većinu?

Sastanak je, piše Jutarnji, dogovoren na Plenkovićevu inicijativu, no znakovito je da se dogodio dan uoči glasovanja o nepovjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. Naime, već su otprije postojale naznake da Most neće podržati aferom uzdrmanog minsitra, već će biti suzdržani prigodom glasovanja. Navodno se nakon sastanka Plenkovića s Pusić u Mostu upalio alarm i proširio mogući scenarij u kojem bi HDZ započeo pregovore s HNS-om i HSS-om o mogućem preslagivanju većine u Saboru i izbacivanja Mosta “iz igre”.

“Sve je više napetosti između nas i Mosta, komunikacija nije dobra, a donošenje odluka je otežano”, kazao je Jutarnjem neimenovani HDZ-ovac iz vrha stranke.

PLENKOVIĆ O PRVIH 100 DANA VLADE: ‘Ocjena suradnje s Mostom? Neka to bude četiri’

Pet točaka na kojima se lomi odnos HDZ-a i Mosta

Komunikacija između HDZ-a i Mosta je otežana, a odnos dviju stranaka navodno se lomi oko pet neuralgičnih točaka: nepostojanja dogovora na lokalnim izborima, nemogućnost dogovora oko kadrova u državnim tvrtkama, sukob oko programskog vijeća HRT-a kao i oko izbora glavnog ravnatelja pri čemu Most favorizira Blagu Markotu, a HDZ Antu Sarjanovića, Mostovo inzistiranje na Barišićevoj smjeni ako se navodi o plagiranju pokažu istinitima, te na koncu Mostova inicijativa oko otvaranja državnih arhiva.

Most u Saboru ima 15 zastupnika, dok ih HNS i HSS zajedno imaju četrnaest – HNS devet, a HSS pet.

Pusić je, dakako, za Jutarnji list demantirala da je na sastanku s Plenkovićem razgovarala o unutarnjoj politici.

“Premijer me zvao jer ga je zanimao cijeli postupak oko moje kandidature za glavnu tajnicu UN-a, što se na kraju dogodilo i hoće li biti nešto dalje u tom smjeru”, kazala je.

MOST SPASIO BARIŠIĆA, ALI MOGLI BI SE PREDOMISLITI: ‘Ako mu je rad autoplagijat, tražit ćemo ostavku’

 

Povratak na Net.hr