TAJNI DOKUMENTI HBOR-a OTKRILI VELIKI SKANDAL MINISTRA FINANCIJA: / Zdravko Marić je lagao da nije znao što se događa u koncernu Agrokor?

11.7.2017.
7:25

Most, kojeg je premijer Andrej Plenković izbacio iz Vlade upravo zbog pokušaja rušenja ministra Marića, mjesecima tvrdi kako je ministar morao znati što se događa u Agrokoru te da laže kada tvrdi da ništa nije znao.

Igrao je ulogu u skandaloznom financiranju koncerna

Tajni dokumenti HBOR-a do kojih je došao Nacional otkrivaju da Marić navodno ipak nije nevin. Kako piše taj tjednik, dokumenti otkrivaju ulogu ministra financija u skandalu dodjele 48,3 milijuna eura kredita potkraj 2016. godine već posrnulom Agrokoru.

Sve je znao, ali je lagao

Marić je sve o drami u Agrokoru znao još potkraj 2016., ali je o tome lagao, piše Nacional. Marić je znao kakvo je pravo stanje stvari, a snosi i dio odgovornosti što je HBOR potkraj 2016. u taj koncern upumpao financijsku injekciju, dodatnih 48,3 milijuna eura, pokazuju interni dokumenti HBOR-a.

Zvijezdi je odoreno 10, Ledu 3,3, Pik Vrbovcu 20 te Jamnici 15 milijuna eura kredita. U trenutku kada su zatraženi spomenuti krediti HBOR, u slučaju da krediti budu odobreni (što se i dogodilo), prema Agrokoru i povezanim osobama bio je izložen 604.646.571 kunu.

U internoj dokumentaciji HBOR-a detaljno su elaborirani prijedlozi odobrenja zahtjeva za kreditiranje obrtnih sredstava za četiri tvrtke iz Agrokorova koncerna - Jamnicu, Ledo, PIK Vrbovec i Zvijezdu. Izvor koji je Nacionalu dostavio internu dokumentaciju objasnio je zašto je sada dostavio te materijale.

'Kredit nije trebao biti odobren'

'Oni pokazuju da taj kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kad je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i precizno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom slučaju imao Marić, a posredno i Vlada', kazao je neimenovani izvor.

Prije kreditiranja napravljene su kreditne analize pristiglih zahtjeva, u kojima se nalaze i brojne ekonomske analize, procjene i opisi poslovanja, ali i upozorenja koja posredno posve eksplicitno najavljuju velike probleme za Agrokor grupu, piše Nacional.

'Agrokor karakterizira visoka kreditna zaduženost i financiranje na teret dobavljača'

U analizi Zvijezde navedeno je kako Agrokor grupu 'karakterizira visoka kreditna zaduženost i financiranje na teret dobavljača'.

U kreditnoj analizi Jamnice naglašeno je kako je položaj Jamnica grupe pod izraženim utjecajem društava koncerna Agrokora, a istodobno ima i mnogo veću izloženost prema Agrokoru u vidu danih zajmova. Navedeno je i kako 'društvo s Agrokorom ostvaruje i 25 posto prihoda, zbog čega se Jamnica ne može gledati odvojeno bez sagledavanja i financijskog položaja Agrokor grupe'.

No, u cijeloj je priči najzanimljivija kreditna analiza Agrokor grupe te analiza financijskog položaja grupe napravljena na bazi revidiranih konsolidiranih financijskih izvještaja za 2015. (Baker Tilly - pozitivno mišljenje) te ostalih javno dostupnh podataka o poslovanju Grupe i njenih članica.

Ta je analiza napravljena u informativne svrhe i bez kontakta s Agrokorom.

Detaljna analiza

'Pozicija likvidnosti je nepovoljna (CR 0,81x; QR 0.40X; negativan radni kapital -2,3 milijarde kuna)... Grupa podmiruje dospjele obveze prema dobavljačima prosječno u 150 dana, što u odnosu na ostale činitelje istog ukazuje na financiranje dijela poslovanja na teret dobavljača... Prema bilanci Grupa je financijski nestabilna te bilježi razmjerno nisku kapitaliziranost (14 posto)... Neto kreditna zaduženost je povećana u odnosu na ranije i iznosi 23,23 milijarde kuna, što predstavlja 44 posto vrijednosti imovine te 47 posto prihoda. Omjer neto duga i EBITDA iznosi 4.36c, a isti i dalje ukazuje na visoku zaduženost s aspekta otplate. Odnos duga i glavnica iznosi 5.99x. Sve navedeno upućuje na zaključak kako se radi o financijski visoko zaduženoj grupaciji. Može se konstatirati kako je financijski status razmjerno nepovoljan primarno s otplatnog aspekta. U prilog navedenog govori činjenica kako Grupa ima praksu financiranja značajnog dijela poslovanja putem dobavljača i općenito tuđih izvora'.

Izrazito negativna procjena poslovanja Agrokora

Zaključak kreditne procjene je glasio:

'Agrokor grupa i dalje je nominalno nelikvidna i ima nedostatak radnog kapitala, dok kretanje likvidnosti prije svega ovisi o mogućnosti konverzije zaliha te dijelom o sposobnosti naplate. Obveze prema dobavljačima kao dominantan izvor financiranja grupe - nije poznat status urednosti u ispunjavanju postojećih kreditnih obveza; nije zadovoljen uvjet za izvoznika, za klijenta i Grupu. Nedovoljne informacije o financijskom položaju klijenta, sudužnika i grupe s obzirom na traženi iznos kredita i ukupnu izloženost prema grupi - informativna analiza napravljena na temelju revizorskog izvješća bez ostale popratne dokumentacije i kontakta s klijentom.'

Financijski nestabilna i nominalno nelikvidna grupa

'Agrokor grupa je financijski nestabilna, nominalno nelikvidna, nisko kapitalizirana i visoko zadužena (financiranje putem dobavljača i kredita), s prisutnim rizicima na području makroekonomskih promjena koji se negativno mogu odraziti na maloprodaju, kretanjima cijena sirovina za prehrambenu industriju, visokim fiksnim troškovima i spremnošću kreditora za daljnjim kontinuiranim praćenjem poslovanja'.

Bez obzira na sve navedeno, prijedlog odobrenja zahtjeva potpisan je te je kredit odobren neposredno uoči Božića, s čime hrvatska javnost tada nije bila upoznata. Objašnjeno je kako korisnici kredita predstavljaju perjanice koncerna te lidere u svojim područjima djelovanja.

Ministar se isključio sa sjednica Nadzornog odbora HBOR-a

Ministar Marić, kada se odlučivalo o novom kreditu, je ustao i nakratko se isključio s posljednje prošlogodišnje sjednice Nadzornog odbora HBOR-a. Htio je spriječiti prozivke za sukob interesa, jer je prije nego što je postao ministar financija radio u Agrokoru.

No, Marić kao šef Nadzornog odbora HBOR-a izuzimanjem s te sjednice u trenutku odlučivanja o kreditima Agrokoru ne rješava se odgovornosti, kažu izvori Nacionala, jer to ne znači da mu prethodno nije dana na uvid navedena dokumentacija.

Iako su analitičari HBOR-a vrlo detaljno opisali sve probleme u kojima se Agrokor nalazi još potkraj 2016., Marić je mjesec dana kasnije izjavio kako je Agrokor po njegovu mišljenju i dalje dobra kompanija, da ne očekuje njen bankrot te da plan B za Agrokor nije potreban.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali