ŠVICARSKI DNEVNIK OPLEO PO HRVATSKOJ: / 'Umjesto da susjedima pokaže put ka EU, Zagreb im baca klipove pod noge'

Image

Dopisnik ciriškog dnevnika Neue Zürcher Zeitung iz Beograda smatra da se Hrvatska ponaša nekonstruktivno u procesu proširenja Europske unije na jugoistok Europe.

22.12.2016.
18:27
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Pod naslovom "Sitničava susjedska politika Hrvatske", Neue Züricher Zeitung donosi tekst svog dopisnika iz Beograda Andreasa Ernsta u kome oštro kritizira Zagreb zbog blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije i Europske unije. "Umjesto da susjednim zemljama pokaže put ka EU, Zagreb im baca klipove pod noge", stoji u tekstu kojeg je prenio Deutsche Welle.

'Chocogate' kao simptom hrvatske nezrelosti

"Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, ima novi nadimak – Čokolinda. Ovako je bilo: na 25. godišnjicu bombardiranja Dubrovnika od strane jugoslavenske vojske predsjednica je posjetila taj grad na Jadranu. U jednom vrtiću je dijelila čokolade. Kasnije – kada su čokoladice odavno bile pojedene – roditelji su primijetili da se radilo o srpskim proizvodima. Mediji su napravili skandal, Grabar-Kitarović se ispričala. Žao joj je, rekla je, što nije poklanjala hrvatske proizvode. Chocogate je tek jedna od iritacija između Hrvatske i njezinih susjeda. To su simptomi koji pokazuju da Hrvatska, novajlija u EU, nije u stanju preuzeti ulogu suverenog predvodnika i podrži srpske i bosanske susjede na trnovitom putu ka Bruxellesu", piše Ernst.

"Umjesto toga se koriste blokade. Kao što su ranije radile druge članice EU, i Hrvatska zloupotrebljava pravo veta kako bi rješavala bilateralne probleme. Zagreb je u ožujku uložio veto na otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima kako bi natjerao Srbiju na ukidanje zakona koji beogradskom pravosuđu daje nadležnost za ratne zločine na cjelokupnom području bivše Jugoslavije. Na njemački pritisak je Hrvatska u lipnju popustila tek da bi pola godine kasnije ponovo stala na kočnicu. Sada Hrvatska sprječava srpske pregovore o obrazovanju i kulturi jer su manjinska prava Hrvata u Srbiji, kako se navodi, nedovoljna. U oba slučaja je Hrvatska usamljena u EU."

Blokade Hrvatskoj ne dosnose ništa, a štete joj ugledu

"Mora se priznati da srpska vlada na hrvatske blokade uglavnom reagira pretjerano – prije svih glavni demagog Aleksandar Vulin, koji je uz to i ministar za rad i socijalna pitanja. […] Blokade Zagrebu materijalno ne donose ništa. Samo štete hrvatskom ugledu u očima Nijemaca, Talijana i Austrijanaca, koji žele otvoren put integracije za Srbiju i Bosnu. Naravno da hrvatska opsesija Srbijom ima mnogo veze s poviješću. Današnje samopoimanje zemlja crpi se iz traumatičnog odcjepljenja od Jugoslavije kojom su dominirali Srbi. Nisu dobrodošla podsjećanja na zajedničku državu i nekadašnje bratske narode. Za razliku od Srbije i Bosne, na hrvatskoj televiziji gotovo da nema programa iz susjednih zemalja. Radije gledaju u smjeru "središnje Europe", a Balkan pokušavaju gurnuti u zaborav", dodaje se u tekstu Neue Züricher Zeitunga.

Andreas Ernst analizu hrvatske politike nastavlja ovako: "Istodobno se gotovo kao po automatizmu bilježi svako priopćenje iz Beograda – teško je ne registrirati kada se govori istim jezikom. Iz toga proizlazi ono što je Freud nazivao narcizmom malih razlika, koji njeguju i Srbi i Bošnjaci: male razlike se povećavaju i održavaju na životu […]".

shimmer fallback
shimmer fallback

Slabe institucije, neefikasni sudovi, raširena korupcija....

Ernst nastavlja dalje: "Terapija bi se sastojala u sljedećem: kroz samopropitivanje bez predrasuda svatko bi utvrdio da je svojim susjedima vrlo sličan – uz sve manje razlike. I tamo i ovdje političke stranke djeluju kao patronažni sustavi, institucije su slabe, sudovi neefikasni, korupcija raširena. U cijeloj regiji slobodna trgovina s partnerima iz EU nije samo blagoslov za slabe privrede, nego je i prijetnja domaćoj proizvodnji."

Dopisnik iz Beograda tekst zaključuje ovako: "Hrvatskoj, koja zahvaljujući članstvu u EU ima jače karte, otvara se mogućnost preuzimanja uloge mentora. Time bi mogla skupljati bodove u susjedstvu i kod važnih partnera u EU. Alternativa trenutnom neurotičnom ograničavanju od susjeda ne sastoji se u upuštanju u novi jugoslavenski eksperiment. Ali se radi o tome da se regionalna politika vodi interesima, da se povežu kapaciteti susjedstva i tako nastupi prema EU i svima ostalima. Recimo kada se radi o jadnoj infrastrukturi: danas se 400 kilometara pruge iz Beograda do Zagreba prelazi osam sati. Usput, isto je i kad se iz Zagreba ide za Beograd."

BiH MINISTAR OPET NAPAO KOLINDU: ‘Širi dezinformacije, to je čista nebuloza! Ako je to EU, daleko joj kuća od moje bila’

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno