'ZABAVAN I PRIKAZUJE ČINJENICE'

NAVALILI NA JURIČANOVOG ‘KUMEKA’: I Bandić na premijeri: ‘Da sam ja redatelj bilo bi 3 puta bolje’; Ali, otišao je, a film pogledao nije

Premijera filma održana je simbolično na 65. rođendan Milana Bandića

Stigao je dan kada je film Darija Juričana pod nazivom “Kumek” ugledao svjetlo javnosti. Riječ je o filmu koji su brojni iščekivali jer je najavljeno da će se u njemu prikazati svi sumnjivi poslovi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Današnja premijera bila je dan u kojem bi trebale pasti krinke zagrebačkih poslova.

Simbolično, premijera je bila danas na 65. Bandićev rođendan u Studentskog centru, dok je jedan od uzvanika bio i sam gradonačelnik. Nakon četiri godine istraživanja, snimanja i nakon sati snimljenih materijala “Kumek” je stigao i zato se tražila karta više.

“Bio je smiješan, zabavan, a opet je pokazao činjenice”, rekla je za RTL Danas Ana iz Zagreba. “Baš je vrlo lijepo objasnio kako funkcionira korupcija u Zagrebu”, prokomentirao je Zagrepčanin Šime. “Preporučam ga svima i moja bi želja bila da se Dario Juričan kandidira za gradonačelnika iduće godine”, kazala je Mira iz Zagreba.

BANDIĆ SE PROBUDIO: Kreće u kampanju za sedmi mandat riskantnim potezom – doći će na premijeru Juričanova filma ‘Kumek’

Juričan: ‘Bio je to velik deponij smeća’

Juričan je ponovio da je “on gradonačelnik Svemira”, a zbog novih epidemioloških mjera koje su sinoć stupile na snagu, broj gledatelja je morao biti naglo prepolovljen.

“Morali smo proizvest 5 novih projekcija. U 9, u 11, u 13 i još u Kinu Tuškanac dvije. Tako da ono, projekcije se pune, gledatelji su zadovoljni kao mali prasci. Ali ljudi imaju velika očekivanja, misle kada film završi da će sutra Milan Bandić dati ostavku. Ja se nadam da hoće”, rekao je Juričan za RTL Danas.

Ipak, nije ih to spriječilo da prikažu film, i to simbolično na 65. rođendan Milana Bandića kojega u filmu glumi član njegove stranke. Na prijemijeru u 19 sati došla je i Juričanova majka, koja baš poput Bandića danas ima rođendan.

”Koliko smo se u prethodna dva filma mučili sa mrvicama, koliko ima materijala i koliko još ima sugovornika koji žele pričati, s Milanom Bandićem je bilo suprotno. To je bio veliki deponij smeća iz kojeg je trebalo izabrati ono najreprezentativnije smeće (…) Film će u prvom mahu ići u kina. Nakon toga razmišljamo da definitivno ide na jednu od televizija, nadamo se da će to biti RTL “, rekao je redatelj.

Leksikon Milana Bandića

Onima kojima film neće biti dovoljan, tu je i tzv. “leksikon” Milana Bandića napisan na 350 stranica.

“Dario je radio film o Ivici Todoriću, Miroslavu Kutli i sada o Milanu Bandiću. Međutim, svaki put o svakom od njih trojice nam je ostalo toliko materijala koji zbog neke dinamike filma nije mogao ući u film da smo jednostavno odlučili sav taj višak staviti u knjigu”, rekao je Saša Paparella, novinar i suautor knjige.

Bandić stigao i platio knjigu: ‘Da sam ja redatelj napravio bi tri puta bolje’

Gradonačelnik je stigao, ali nažalost nije ostao na projekciji te je bio kratko. Dao je izjavu i onda se ispričao drugim obavezama. Bandić je ovako održao obećanje da će doći na premijeru iako nije ostao do kraja, što se vjerojatno dogodilo da izbjegne novinarska pitanja. Juričan je htio Bandiću pokloniti knjigu, no gradonačelnik je inzistirao da knjigu plati, javlja RTL Danas.

“U demokratskim zemljama o živim ljudima se ne pišu knjige, ne snimaju filmovi i ne rade spomenici. Ali kad je Bandić u pitanju, sve je moguće. Čestitam ja gospodinu Juričanu na uratku. Red je doći kad te netko pozove. Morat ću ga razočarati večeras, jer danas ja imam poseban dan. Pa neću moć biti na projekciji, ali sam došao mu čestitati i zadnjih 10 godina je dobio premalo novaca, 500.000 kuna. Ima još milijun. Mogao je napraviti bolji uradak, za milijun kuna. Ja bi napravio tri put bolje, da sam ja redatelj, ali dobro je, Bože moj”, izjavio je Milan Bandić.

Na premijeri filma bili su i gradski zastupnici Tomislav Tomašević, Rada Borić i Renato Petek, a našli su se tu i RTL-ov voditelj Zoran Šprajc kao i pjevačica Severina.

 

Povratak na Net.hr