SVI PRIČAJU O ŠKOLAMA, A ŠTO JE S VRTIĆIMA? / Odgajateljice još nisu dobile epidemiološke mjere, a najviše ih muči jedna stvar

24.8.2020.
7:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I dok svi raspravljaju o tome kako će i hoće li uopće započeti nova školska godina, sindikati zaposlenika u dječjim vrtićima ogorčeni su, jer nisu uvršteni u stručno povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dodaju i da su sve dosadašnje epidemiološke upute nacionalnog stožera civilne zaštite zbunjujuće te ističu da će najviše problema biti pri privikavanju djece koja prvi put dolaze u vrtiće.

"Kod privikavanja roditelj mora biti u skupini, to ćemo prilagoditi prema uputama da nema više od jednog roditelja, ako tako kažu", pojasnila je za RTLVedrana Čović, ravnateljica Dječjeg vrtića Panda.

Stare mjere još na snazi

No, nitko im dosad ništa nije pojasnio, pa se u vrtićima ravnaju po starim mjerama iz svibnja, koje su zahtijevale dezinfekciju na ulazu, tete su mogle odlučiti hoće li nositi maske, bile su zabranjene predstave i izvanvrtićke aktivnosti, a nije bilo preporučeno dijeljenje pribora za jelo. No, ni u tim uputama nije bilo niti slova o privikavanju djece.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak poručio je da "radna skupina radi i na preporukama za dječje vrtiće", dok u samoj radnoj skupini ne žele otkrivati detalje novih preporuka, osim da će roditelji morati nositi maske.

U istom košu sa školama

Iz sindikata, pak, konsternirani time što nisu dio radne skupine, poručuju da se sa svime kasni te da je neprihvatljivo da su mjere za vrtić ubačene u isti koš s mjerama za škole, jer su vrtići ipak radili tijekom cijelog ljeta, kad su brojke bile na nuli, ali i sada kad probijaju rekorde. Zato očekuju nove mjere.

"Jasne, konzistentne koje neće biti zbunjujuće ni za zaposlene ni za roditelje. Sadašnje dosta zbunjuju ravnatelje i same zaposlene", poručila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali