'KAKO ĆE SE KOCKICE SLAGATI' / Svi pričaju o Plenkoviću i NATO-u, ali što je s Kolindom? 'Ne ide joj na ruku što ima puno snimki s Putinom, ali ima još veći problem'

Image
Foto: Profimedia

'NATO uglavnom vode političari iz relativno malih država i redovito premijeri iz država koje dobro kotiraju i u SAD-u i u EU-u', rekao je politički analitičar

13.4.2023.
9:38
Profimedia
Play logo

Politički analitičar Davor Gjenero u Newsnightu je komentirao je li premijeru Andreju Plenkoviću suđen još jedan mandat za koji će se boriti na parlamentarnim izborima ili pozicija u Europskoj komisiji ili NATO-u, kako to pišu dva švedska lista, javlja N1.

Na pitanje koliko je realno da Andrej Plenković iskoristi priliku i napusti brod Davor Gjenero kaže da mu se ne čini da je to izgledno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da u ovoj godini trenutačni premijer nema manevarskog prostora za odlazak iz sustava. Druga stvar je što se može dogoditi iduće godine nakon parlamentarnih izbora. Mislim da je izvjesno da će idući izbori vjerojatno biti u prvom dijelu iduće godine jer mandat Saboru istječe u srpnju (izbori bi mogli biti odgođeni do rujna, ali to se nikad nije dogodilo), pa treba očekivati izbore ili istovremeno ili prije izbora za EP, a onda će se vidjeti kako će se kockice dalje slagati", kaže Gjenero.

Image
ODLAZI LI NAM ANDREJ? /

Oglasio se autor članka o kojem bruji cijela Hrvatska: 'Objasnit ću vam zašto mislim da bi Plenković mogao postati novi šef NATO-a'

Image
ODLAZI LI NAM ANDREJ? /

Oglasio se autor članka o kojem bruji cijela Hrvatska: 'Objasnit ću vam zašto mislim da bi Plenković mogao postati novi šef NATO-a'

Koje su Plenkovićeve prednosti?

Gjenero kaže da je Plenković akter kojeg se spominje u kadrovskim križaljkama, u Europskoj uniji i Euroatlantskim strukturama te da ima nekoliko prednosti ako dođe do trke za mjesto glavnog tajnika NATO-a.

"Prije svega, NATO uglavnom vode političari iz relativno malih država i redovito premijeri iz država koje dobro kotiraju i u SAD-u i u EU-u. Ta sposobnost usklađivanja američkih i engleskih interesa visoko je u tom vrednovanju. Mislim da spominjanje Plenkovića u toj kombinaciji ne govori o njegovim interesima, nego popunjavanje broja ljudi koji bi taj posao mogli raditi. Po svemu sudeći, čini mi se da će se na kraju mandat sadašnjeg glavnog tajnika produžiti. To je politička funkcija, a ne vojna, ona je diplomatska i strateška.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o mogućnosti da se isto mjesto ponudi bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, Gjenero je rekao da mu se čini da Grabar-Kitarović ne ide na ruku činjenica što ima puno snimki s Putinom, ali njen veći problem je što je profanirala svoju poziciju. Nakon početka rata u Ukrajini nijednom prilikom nije ozbiljno govorila o tome, propustila je valorizirati značenje srednjoeuropskih država koje su se jasno definirale. Nije znala pokazati da je to što je radila u suradnji s Poljskom bila anticipacija onoga što će se kasnije događati. Trebala je više o tome govoriti i biti jasnija. Za poziciju glavnog tajnika NATO-a važni su jasni diplomatski stavovi, vrijednosni sudovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicijski potencijal najveći problem

Smatra da je najveći problem HDZ-a koalicijski potencijal:

Play logo

“HDZ-u nije problem relativna pobjeda, njihov ozbiljni problem je koalicijski potencijal, da izvan kruga sadašnjih partnera nekog pridobiju. Nažalost, otkad Plenković vodi stranku, nije uspio naći partnere u prostoru liberalno demokratskog centra koji mogu privući dio biračkog tijela i to je Ahilova peta kompletne njegove političke konstrukcije, izgradnje stranke koja se s desnice pomiče u desni centar i sam centar.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo