NE RADE, A LOVA STIŽE

ONI IH KORISTE, A VI PLAĆATE: Otkriveno koliko je još zastupnika aktiviralo saborsku povlasticu 6+6

Još 30 zastupnika iz prošlog saborskog saziva koristi povlasticu na šest mjeseci pune zastupničke plaće i još šest na polovicu plaće, čulo se danas na Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Dvojica koja su koristila povlasticu 6+6, Blaženko Boban (HDZ) i Josip Salapić (HDSSB), u međuvremenu su je prestala koristiti jer su ušli u Hrvatski sabor.

Pravo na tu posvlasticu prestala je koristiti i Antonija Rimac Gelo, predstojnica Ureda bivšeg predsjednika Sabora, akademika Željka Reinera.

Gelo Rimac, koja je predstojnički posao obnašala nekoliko mjeseci, zatražila je pravo na 6+6, ali je u međuvremenu našla posao, pa joj to pravo prestaje 6. studenoga, rečeno je na Odboru. Posao je dobila u Agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

OREŠKOVIĆ TRAŽIO I DOBIO 6+6 PLAĆE, I NIJE JEDINI: Evo koliko ste VI to platili

‘MORAM DOĆI K SEBI OD STRESA, NE PADA MI NA PAMET MISLITI O POSLU’: Juretić među onima koji i dalje primaju državnu plaću

ČAK 45 ČLANOVA VLADE ŽIVI U SLUŽBENIM STANOVIMA: Tko sve stanuje o trošku države?

 Od 151 zastupnika, 72 zatražila naknadu za odvojeni život

Broj zastupnika koji su zatražili naknadu za odvojeni život, koja iznosi tisuću kuna mjesečno, ‘popeo’ se na 72. Taj broj, istaknuto je, nije konačan, jer se podaci još prikupljaju, pa je moguće da se prijavi još netko od ukupno 151 zastupnika.


Neki zastupnici već koriste smještaj u Zagrebu, ali su rekli da ne žele uzimati naknadu za odvojeni život, rečeno je iz stručne službe Odbora, bez konkretiziranja o kome je riječ.
Odbor je utvrdio obrazac zastupničke iskaznice. Novost je da će na njoj stajati i oznaka saziva, što do sada nije bio slučaj.

Na iskaznici, dimenzija 85,60 sa 53,98 milimetara, slika je zastupnika, njegovo ime i prezime, vlastoručni potpis, hrvatski državni grb, oznaka Hrvatskog sabora, broj iskaznice. Na poleđini, pak, piše da zastupnici imaju imunitet.

Prijedlog da se na iskaznici nađe i potpis predsjednika Sabora te da je zastupnik mora vratiti po prestanku dužnosti, nije prošao na Odboru. Što kad se nakon dvije godine predsjednik promijeni, hoće li se raditi nove iskaznice, čemu arhiva iskaznica, upitali su zastupnici tražeći da se od takvih ideja odustane. Odbor će svoje viđenje zastupničke iskaznice poslati Saboru koji će onda donijeti konačnu odluku o njenom izgledu.

Hasanbegović potpredsjednik Odbora za pritužbe

Odbor je utvrdio prijedlog odluke o imenovanju članova Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, čiji su članovi po položaju predsjednik Sabora, u ovom slučaju Božo Petrov, te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Iz saborskih redova u Odboru će biti i potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner.


Odbor se suglasio i oko imenovanja članova Povjerenstva za procjenu šteta od elementranih nepogoda iz redova zastupnika – Saboru su predloženi Tomislav Panenić, Josip Križanić, Josip Đakić, Robert Jankovics, Marta Luc Polanc, Marko Vešligaj i Anka Mrak Taritaš.

Saboru je predložio i da za potpredsjednike Odbora za predstavke i pritužbe te za Hrvate izvan Hrvatske izabere Zlatka Hasanbegovića (HDZ) i Ivicu Mišića (Promijenimo Hrvatsku).

Povratak na Net.hr