Svi moraju plaćati komunalnu naknadu, osim države?!

U Gradu Pločama smatraju da je vrlo upitna ustavnost odredbe Zakona koji RH i MORH oslobađa obveze plaćanja komunalne naknade i drugih javnih davanja.

2.7.2014.
6:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović poslali su gradovima i općinama okružnicu u kojoj iznose opetovano mišljenje u vezi s obvezom plaćanja komunalne naknade od strane MORH-a.

Podsjetimo, Grad Ploče je naplatio ovrhom od MORH-a 97 tisuća kuna zaduženja za komunalnu naknadu za razdoblje od dva mjeseca, travanj i svibanj 2014. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Narušavanje ustavnih načela

MORH je prije nekoliko mjeseci prestao plaćati komunalnu naknadu, pozivajući se na Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH iz prošle godine, kojim se država oslobađa plaćanja komunalne naknade za objekte u svojemu vlasništvu.

Međutim, u Gradu Pločama smatraju da je vrlo upitna ustavnost odredbe Zakona koji RH i MORH oslobađa obveze plaćanja komunalne naknade i drugih javnih davanja. Mišljenja su da je ovim izravno narušeno jedno od ustavnih načela – jednakosti svih pred zakonom, te se pitaju zašto bi druge fizičke i pravne osobe, građani i trgovačka društva, morali plaćati komunalnu naknadu koja je strogo namjenski prihod (služi za plaćanje električne energije za javnu rasvjetu, održavanje javne rasvjete, održavanje nerazvrstanih cesta, komunalne zahvate po mjesnim odborima, nabavku prometnih znakova, održavanje gradskih parkova i prometnica, deratizaciju i dr.), dok bi RH i njena tijela, odnosno pravne osobe u njenom vlasništvu, bile oslobođene tih istih davanja, osim ako se ne radi o narušavanju ustavnih načela. http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/249738/Default.aspx

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali