'EMA OPRALA RUKE'

SVI ČEKAJU LJETO, ALI STRUČNJAK PROCJENUJE DA NEĆEMO IMATI SREĆE KAO LANI: ‘Svi ćemo dobiti koronu ako se ne cijepimo’

Stipan Jonjić: ‘Opasnost je velika, jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo, prije ili poslije, koronu dobiti, ako se ne cijepimo’

Nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) jučer izvijestila da postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, te da bi ugrušci trebali biti navedeni kao rijetka nuspojava tog cjepiva, danas je virusni imunolog Stipan Jonjić rekao za N1 da EMA nije rekla ništa novo i da ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav o krvnim ugrušcima.

“Nije pronađena nikakva uzročno-posljedična veza, nema znanstvenih argumenata da bi netko rekao da nešto preporuče jer je nešto pronašao. Ostali smo na razini spekulacija u javnosti. Opasnost je velika, jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo, prije ili poslije, koronu dobiti, ako se ne cijepimo”, smatra Jonjić.

SPREMA LI SE NOVA MJERA – ZATVARANJE KAFIĆA? ‘To je na stolu. Mislim da nije pravedno prema onima koji su na respiratoru’

‘EMA oprala ruke’

Ističe da je na 25 milijuna ljudi bilo 86 tromboza, što je 3,4 tromboze na milijun ljudi. “Svaki je čovjek vrijedan. Oni su naveli da je 18 završilo smrtno. Smrtnost je 0,72, manje od čovjeka na milijun ljudi… Koronavirus je teška bolest. Ako dođe do teških slučajeva, a ako netko završi teško, 25 posto je šansa za trombozu.

Mnoge manifestacije na periferiji centralnog živčanog sustava pojavile su se kod onih koji su preboljeli koronu. EMA nije imala drugi argument, oprala je ruke i rekla ono što smo svi već znali. Jednog dana netko će usporediti komplikacije kod drugih cjepiva”, rekao je Jonjić.

Dodaje da ljude treba uvjeriti da je rizik od bolesti nesrazmjeran onome što se može dogoditi pri cijepljenju. “Komplikacije su nesrazmjerno gore i dugotrajnije ako se bolest dobije. Nije isto cijepiti se i preboljeti infekciju. Oni koji su preboljeli trebali bi isto poslije nekog vremena primiti cjepivo”, rekao je Jonjić.

PROSJEČNA DOB HOSPITALIZIRANIH SPUSTILA SE ZA 10 GODINA: Treći val pandemije dosta je drugačiji od prva dva, evo što kažu naši liječnici

Hoćemo li na ljeto imati manje slučajeva?

Jonjić je rekao kako sumnja da će i ovo ljeto biti takvo da će dnevno biti samo dvadesetak slučajeva zaraze dnevno. “Jasna je želja za otvaranjem, no realnost je drugo. Oni koji donose odluke moraju donijeti manje loše od mogućih rješenja.

Moramo biti jako oprezni, i ne mogu reći hoćemo li na ljeto imati manje slučajeva nego prošle godine. Ne usudim se prognozirati. Neke mjere koje nas ne ugrožavaju mogu nam puno pomoći. Uvažavanjem onoga što nam se u medijima govori možemo puno učiniti”, izjavio je Jonjić za N1.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr