SVEUČILIŠNI SINDIKAT ŽESTOKO PROZVAO VILIMA RIBIĆA: / 'To je neizravan poziv poslodavcima da zlostavljaju radnike'

14.7.2020.
22:19
Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski sveučilišni sindikat prozvao je u utorak Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja za neizravan poziv poslodavcima da zlostavljaju radnike, nakon što je stao na stranu dekanice Filozofskog fakulteta VesneVlahović Štetić, pravomoćne osuđene za mobing.

Sveučilišni sindikat u priopćenju navodi da se sindikat Vilima Ribića našao u shizofrenoj situaciji u kojoj, umjesto da zaštiti radnika, brani poslodavca koji je zlostavljao radnika i napada pravomoćnu sudsku presudu kojom je to utvrđeno.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja prozivaju zbog otvorenog pisma upućenog svim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu uoči današnje sjednice na kojoj Senat odlučuje o razrješenju suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić.

Ribićev sindikat se u pismu članovima Senata protivi njezinu razrješenju nakon što ju je suspendirao rektor Damir Boras čemu je prethodila pravomoćna odluka Županijskog suda u Zagrebu da je mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića.

Izašao izvan svoje nadležnosti

Sveučilišni sindikat ocjenjuje da je "Ribićev sindikat tim svojim potezom izašao izvan svoje nadležnosti i prirodne uloge te nije jasno šalje li time poruku hrvatskoj javnosti da je poželjno da poslodavac zlostavlja svoje radnike u znanosti i visokom obrazovanju".

Iako u Statutu sindikata visokog obrazovanja stoji da su im ciljevi zaštita dostojanstva i ugleda zaposlenika u znanosti i na visokim učilištima, Ribićev sindikat u više od dvije trećine svoga „Otvorenoga pisma“ polemizira s pravomoćnom sudskom presudom i pokušava je dovesti u pitanje, navodi sveučilišni sindikat.

Ribićevo privatističko shvaćanje javnog prostora

Čelnika sindikata visokog obrazovanja Vilima Ribića prozivaju za privatističko shvaćanje javnog prostora, zajedničkog dobra i ustavnih vrednota. Ribićev sindikat, kažu, relativizira kršenje ljudskih prava, ne pokorava se pravomoćnoj presudi, nego huška i podbunjuje protiv nje, izvrće je i obezvrjeđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako je u sudskom postupku pravomoćno utvrđeno da je dekanica Vlahović Štetić mobingirala i šikanirala radnika Filozofskog fakulteta Antu Čovića, navode da Ribićev sindikat to poriče i, suprotno svemu što su sudovi utvrdili, tvrdi da je zaposlenik Filozofskoga fakulteta dekanici bio nadređena osoba.

Hrvatski sveučilišni sindikat poručuje da osuđuje Ribićevu neizravnu poruku i poticaj poslodavcima da slobodno šikaniraju/mobingiraju svoje zaposlenike. Ujedno poziva sve djelatnike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja da postave pitanje o smislu postojanje i štetnom djelovanju interesne udruge građana (Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja) za koju kažu da je postala sredstvo za propagiranje ideoloških zalijepljenosti uske sindikalne vrhuške.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali