Play ponuda

Svećenike nije ušutkao Vatikan, nego Bozanić

shimmer fallback
9.8.2011.
16:00
Play ponuda

O zahtjevu Vatikana da se imovina benediktinaca u Istri vrati benediktincima iz Praglie raspravljalo se u ponedjeljak navečer u HTV-ovoj emisiji U krupnom planu.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić izjavio je da je slučaj Dajla unutarcrkveno pitanje koje se tiče Porečko-pulske biskupije te je neprimjerenim ocijenio da se jedna civilna udruga parniči s biskupijom.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović smatra kako papa bio pod jakim utjecajem lobija talijanske strane.

"Crkva mora pokazati da je u stanju prosuđivati po višim normama", rekao je Bogović, ističući da benediktinci žele svoje pravo ostvariti po čisto pravnim norma, ali da je hrvatska država dužna štiti i svoje građane i svoj teritorij te da ne smije dopustiti da se to rješava negdje drugdje bez njezina aktivna sudjelovanja.

Odvjetnik Veljko Miljević, bivši hrvatski veleposlanik Drago Kraljević te sociolog Krunoslav Nikodem ustvrdili su pak da to nije samo unutarcrkveno nego i pitanje hrvatske države.

Glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić opovrgnula je medijska izvješća da je u gruntovnici toga suda samostan i zemljište u Dajli, kod Novigrada, upisano na pulsku tvrtku Abazia koju su osnovali benediktinci iz Praglie u Italiji. Objasnila je da je na samostan u Dajli i ostale nekretnine stavljena samo predbilježba.

Premijerkino pismo stiglo u Vatikan

Dopisnik HTV-a Silvije Tomašević javio je iz Rima da je za papu Benedikta XVI. diplomatskim putem stiglo pismo premijerke Jadranke Kosor. No reakcija se ne očekuje prije rujna jer je Papa trenutačno na odmoru u Castel Gandolfu, a potom putuje u višednevni posjet Španjolskoj.

Prema informacijama iznesenim u HTV-ovoj emisiji, istarske biskupe nije ušutkao Vatikan, već je to učinila Hrvatska biskupska konferencija na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem.

Podsjetimo, do daljnjega je Vatikan preuzeo kontrolu nad Crkvom u Hrvatskoj. Biskupi i svećenici ništa ne smiju poduzimati ili izjavljivati o slučaju Dajla. Inače će biti sankcionirani najstrožim crkvenim kaznama. Kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević dobio je zabranu javnih istupa.

specijal-201012070191004-Spor oko samostana Dajla

Vezani članci:

arti-201108060140006 arti-201108040413006 arti-201108040161006

Play ponuda
Play ponuda