NISU GA SHVATILI

SVEĆENIK KOJI JE RAZLJUTIO SLUŠATELJE RADIO SLJEMENA: ‘Tema onanije nije bila u središtu moje emisije’

Potaknut osvrtima niza domaćih portala, pa tako i Net.hr-a, koji su jučer objavili reakcije na njegovu emisiju emitiranu na Radio Sljemenu, obratio nam se don Ivan Šibalić, autor duhovne emisije Hvaljen Isus i Marija na spomenutom radiju koji je inače dio HRT-ovog javnog servisa.

Većinu oštrih, čak i vulgarnih komentara na njegovu petominutnu emisiju isprovocirao je dio u kojem se don Šibalić osvrnuo na masturbaciju, odnosno stav zdravstvenih djelatnika prema njoj koji nije, poput crkevnog, apriorno negativan.

EMISIJA RADIO SLJEMENA O MASTURBACIJI RAZBJESNILA SLUŠATELJE: ‘Što je ovo? Pa vi niste normalni! Strašno…’

Onanija mu nije bila u prvom planu

“Nije mi jasno s kojim pravom liječnik školske medicine nameće djetetu petog razreda osnovne škole da je pogrešno vjerovati, npr. da je masturbacija štetna”, zapitao se među ostalim don Šibalić izazvavši lavinu reakcija o kojima smo jučer pisali u posebnom tekstu.

Povrijeđen činjenicom da se većina portala uz neke iznimke fokusirala upravo na taj dio njegova izlaganja, don Šibalić je u e-mailu upućenom njihovim redakcijama, pa tako i našoj, naglasio da su svi odreda osim jednog pogrešno shvatili temu njegove emisije.

“Jedina primjedba koju imam prema iznošenju većine portala, odnosi se na shvaćanje teme moje emisije. Slobodno mogu parafrazirati: “Mnogi su snažno nogom zamahnuli, ali su loptu u cijelosti promašili.” (…) Tema ‘onanije’ nikako nije bila u središtu moje emisije. A vi ste se upravo na nju fokusirali. Što ja poštujem. Jasno mi je da svatko ima svoje polje interesa, te da se zaustavlja na temama i razinama koje je sposoban dosegnuti. Ipak, nadam se da je doseg mnogih HR portala ipak nešto iznad onanije? Ako nije, sugerirao bih ‘podizanje ljestvice'”, poručio je svisoka don Šibalić ustvrdivši da je, prema njegovu mišljenju, samo jedan portal shvatio “da je u emisiji bila riječ o mnogo važnijim temama od one na kojoj se većina zaustavila”.

KRŠĆANKE, SRAMITE SE! ‘Masturbiranje je direktni put do Sotone. To nije normalno’

Što o masturbaciji misle ustaše i četnici?

Pripominjući da nije govorio samo o masturbiranju, ovaj je salezijanac pobrojio sve teme kojih se dotaknuo u svojoj petominutnoj emisiji. U njoj je, kaže, govorio o slobodi roditelja da sami odluče što će njihova djeca učiti u školi na području morala, o slobodi osobnog vjerovanja da je nešto zlo i grešno, o gnjusnom nasilju koje se vrši nad djecom u sklopu dijela formalnog školstva, o očitim paralelama nasilja nad djecom u formalnom školstvu u vrijeme komunizma i danas te o neadekvatnosti vulgarne materijalističke antropologije, koja čovjeka gleda isključivo kroz prizmu tijela, a ne uvažava njegovu savjest.

“U konačnici, svjestan sam da smo svi zagovornici slobode govora i tolerancije. Zato, molim da jednostavno odgovorimo na isto pitanje koje sam postavio i slušateljima u emisiji: Slažemo li se da u ovom trenutku dobar dio vaših čitatelja – bili vi vjernici ili nevjernici, katolici ili muslimani, ustaše ili četnici, potpuno nebitno – dakle, da se zasigurno dobar dio onih koji ovo čitate, ipak ne slažete s tim da je masturbacija baš tako normalna i bezazlena”, piše i ponavlja don Šibalić.

DVIJE GODINE NIJE MASTURBIRAO, A SADA TVRDI: ‘Zbog apstinencije sam dobio supermoći’

Dao poticaj za razmišljanje, pa dobio negativna mišljenja

Pa nastavlja: “Ako se s tim možemo složiti, onda sam bio u pravu kada sam zaključio: “Možda je došlo vrijeme da udaljite svoju djecu s inficiranog dijela zdravstvenog odgoja. Makar nekakva današnja zla učiteljica i njezin ministar vjerovali i zahtijevali drukčije. Savjest je iznad kurikuluma. Poslušajte svoju savjest.” Pritom, dobro je apstrahirati od teme masturbacije, koliko god to nekome djelovalo napasno. Nju možemo više gledati kao svojevrsnu udicu. Slobodno stavite na njezino mjesto štogod drugoga, kao npr.: homoseksualnost, pobačaj, brak i obitelj.”

Inače, na našem smo portalu vijest o emisiji don Ivana Šibalića na Radio Sljemenu objavili jer je izazvala lavinu reakcija slušatelja koji su na Facebook stranici Radio Sljemena burno reagirali na misli koje je iznio u emisiji. Uostalom, sam je na kraju svoje emisije kazao: “Ovo nije propovijed, ovo je tek poticaj za razmišljanje”. Očito je i potaknuo razmišljanja mnogih koja, doduše, nisu bila na njegovoj strani.

KATKAD NIJE LOŠE APSTINIRATI: Evo što se dogodi kada neko vrijeme ne masturbirate

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr