AGRESIVNO PONAŠANJE

SVE VIŠE VRŠNJAČKOG NASILJA U HRVATSKOJ: Hrabri telefon zvoni barem 15 puta dnevno

Sukob koji se prošle subote dogodio ispred splitskog hotela Marjan, okončan ubojstvom 18-godišnjeg mladića kojeg je ubodom džepnim nožem u srce usmrtio njegov vršnjak, zgrozio je hrvatsku javnost i iznova potaknuo pitanja o vršnjačkom nasilju.

U udruzi Hrabri telefon, gdje se bave prevencijom okrutnosti i nasilja nad djecom, ističu da je statistika nasilja u Hrvatskoj ista kao i u drugim zapadnim zemljama. “Ta brojka jest nešto rasla, ali to se može objasniti činjenicom da se više govori o vršnjačkom nasilju, ono se više prepoznaje, a naročito nasilje preko interneta”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Hana Hrpka, psihologinja i predsjednica udruge.

PROGOVORIO OTAC UBOJICE 18-GODIŠNJAKA: ‘On je dobar dečko, slučajno je zamahnuo nožićem’

Kako djeca reagiraju na nasilje?

“Dnevno primimo deset do 15 savjetodavnih poziva djece i roditelja. Još češće nas zovu djeca koja pokušavaju dobiti osnovne informacije o telefonu. Inače, djeca najčešće kažu da žele razgovarati s roditeljima, ali ne znaju kako početi, a roditelji se žale da ne znaju kako prići djeci. Čest je problem u komunikaciji”, kaže Hrpka.

Prevencija nasilja, ističe ona, kreće od malih nogu, od vrtićke dobi, do škola koje provode brojne programe nenasilja, uz sudjelovanje roditelja.

“Oni trebaju pratiti kako djeca reagiraju na agresivna ponašanja, koliko su izložena nasilju kroz medije, školu…”, dodaje.

Roditelji bi, smatra ona, trebali pratiti u kakvim se skupinama djeca kreću i s kim se druže te pokušati zaustaviti na vrijeme ponašanja koja mogu završiti s neželjenim posljedicama.

ZABRINJAVA NASILJE NA INTERNETU: 25 % djece u Hrvatskoj zlostavljano, neki pokušali suicid

hana-hrpka
Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefonFoto: Daniel Kasap/PIXSELL

“Nikako ih ne treba prepuštati samima sebi”

“Često nam se javljaju upravo roditelji adolescenata. Primjećuju promjenu ponašanja svoje djece, koja se povlače, ne žele ići u školu zbog razloga koji nemaju veze s nastavom, pa pretpostavljaju da je povod neki sukob s vršnjacima”, kaže predsjednica udruge Hrabri telefon.

I djeci i roditeljima savjetuje da uvijek izražavaju emocije.

“Djetetu treba reći “vidim da si tužan, ali ja sam tu za tebe, ako se nešto dogodilo, možeš mi reći”. U adolescentskoj dobi ne možemo forsirati razgovor s djecom ako ne žele, ali naša im vrata moraju ostati otvorena. Nikako ih ne treba prepuštati samima sebi, nikako ih napadati i optuživati riječima “sam si kriv ili kriva za to što ti se događa”, nego pokazivati brigu, nuditi pomoć… Djeca u adolescentskoj dobi prema vani žele ostaviti dojam važnih i samostalnih osoba, a zadatak te razvojne faze odvajanje je od roditelja. No, iznutra im je važna roditeljska podrška koja nije agresivna i mora se zasnivati na principu ‘tu sam za tebe'”, kazala je Hrpka za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, Hrabri telefon besplatan je i otvoren svakodnevno od 9 do 20 sati osim u dane vikenda. Broj 0800 0800 je za roditelje, a 116 111 za djecu.

VRIJEĐA, PRIJETI, MLATI… Zbog nasilnog učenika zabrinuti roditelji cijeli tjedan nisu slali djecu u školu

Povratak na Net.hr