SPRIJEČITE EPIDEMIJU

SVE VIŠE SLUČAJEVA SVRABA U HRVATSKOJ: Ako uočite ove simptome, odmah se javite liječniku

Poveći broj slučajeva svraba zabilježen je ove godine u odnosu na dvije godine prije. Osobe koje uoče simptome odmah bi se trebale javiti liječniku kako bi se spriječilo širenje bolesti i pojava epidemije.

S jučerašnjim datumom Služba za epidemiologiju HZJZ-a zabilježila je 1690 slučajeva svraba u Hrvatskoj što je 250 slučajeva više od prošle godine, a čak 686 slučajeva više od 2014. godine, javlja Večernji list. Radi se o parazitskoj bolesti površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja.

Više je i epidemija

Osim što je povećan broj individualnih slučajeva, znatno je povećan i broj epidemija. U odnosu na prošlu godinu, kad je zabilježeno 20 epidemija, a slučajevi su zabilježeni i zatvoru u Sisku, te u bolnici u Popovači, javlja Večernji list.

TREBATE LI SE ZABRINUTI? Koji su sve uzroci svrbeža kože

Uočite simptome na vrijeme

Osobe koje imaju izrazit svrbež, koji postaje jači noću i u toplini, te koje primijete promjene na koži, posebno na šakama, između prstiju, na pregibu ručnog zgloba, laktovima, pazušnim naborima, trbuhu i unutarnjim stranama bedara, neka se odmah jave liječniku kako bi se bolest počela liječiti, ali i kako bi se spriječilo njeno širenje.

Oboljela osoba mora se odvojiti od drugih ljudi te treba dobro oprati donje rublje, posteljinu, odjeću koju je pacijent koristio.

Povratak na Net.hr