"DUGOPRSTIĆI U AKCIJI"

SVE VIŠE KRAĐA DOKUMENATA U SPLITU: Meta lopova bio je i francuski konzul Denegri

Broj krađa novaca, dokumenata, kartica i putnih isprava na širem splitskom području povećao se sukladno broju gostiju, a meta lopova bio je i Gerard Denegri, francuski konzul.

Francuski konzul u Splitu ostao je bez dokumenata i novaca na ulazu u Podrume te je konstatirao da se broj krađa osobnih dokumenata ovo ljeto enormno povećao, piše Slobodna Dalmacija

“Ne znam o kojem se postotku radi, ali mogu reći da je puno, puno više krađa ove godine nego lani. Prvo sam se čudio kako nam ovo ljeto svako malo stranci, mahom mlađi ljudi, dolaze u konzulat i žale se da su ostali bez putovnice, osobnih dokumenata i novca, a onda se i meni dogodilo isto. Olakšali su me na ulazu u Podrume. Pretpostavljam da se to dogodilo u gužvi na ulazu, znate ono kad se svi guraju, pa se jednostavno prislone na vas i isprazne vam džepove. To su profesionalci, kao oni po metroima u velikim gradovima. Čitam da su u pitanju džeparice, Bugarkinje. A tko će znati? Uglavnom, nisu to sigurno obični lopovi”, kazao je Denegri.

Zamjensku propusnicu ne priznaju svugdje

Gostima koji dožive krađu dokumenata poručuje da krađu prvo prijave policiji te da nakon toga u konzulatu zatraže zamjenske dokumente. Kaže kako je od velike pomoći ako gost u mobitelu ima fotografiju putovnice ili osobnih dokumenata.

“U tom slučaju možemo napraviti zamjensku propusnicu, no nju, upozoravam, često ne priznaju u zračnim lukama. Oni koji idu kući automobilom, a na granicama više ne zagledaju toliko u dokumente, mogu proći i s našom propusnicom koju dobiju u Splitu, u protivnom moraju čekati da im u Veleposlanstvu Francuske u Zagrebu izrade zamjensku putovnicu”, kaže Denegri.

Stranci moraju biti na oprezu

I Maja Medić, počasna talijanska vicekonzulica u Splitu također potvrđuje da se ovog ljeta povećao broj krađa.

“Ovo ljeto mi se dnevno troje, četvero ljudi obrati zbog toga jer su im ukrali putovnicu ili dokumente, što je znatno više nego prošle godine”, kazala je Medić.

Od žrtava krađe tada traže bilo kakvu identifikacijsku ispravu nakon čega kontaktiraju općinu u Italiju koja ju je izdala. Turiste upozorava da originalnu putovnicu ostave u hotelskom sefu, a sa sobom da uzmu kopiju.

“I ja sam čula za džepare koji su došli u Split sa strane, konkretno Rumunje, a bave se džeparenjem, stoga svakako i naši i stranci moraju biti na oprezu”, poručuje Medić za Slobodnu Dalmaciju.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Povratak na Net.hr