Sjedište Rimac automobila je u Svetoj Nedelji, a tamo Rimac planira i gradnju velikog proizvodnog i istraživačkog kampusa vrijednog milijardu kuna. U Svetu Nedelju seli i Imunološki zavod, koji je ponovno preuzela država i sada tamo želi napraviti veliku tvornicu cjepiva.

"U prvoj fazi bi to bila izgradnja pogona za proizvodnju virusnih cjepiva, pogona za proizvodnju i preradu plazme, i ostalih logističkih i uslužnih pogona", kaže voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja Hrvoje Šindler za RTL Direkt.

Proizvodnja zmijskog protuotrova

Uz to, zmije koje već borave u odjelu za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja ponovno bi dobile važnu ulogu. Sveta Nedelja moglo bi postati i mjesto koje će donositi spas turistima koje, recimo, na Biokovu ili Paklenici, ugrize poskok jer će se tamo ponovno proizvoditi zmijski protuotrov u Hrvatskoj.

Ravnatelj Imunološkog ima i nacrt budućeg Zavoda u Svetoj Nedelji, ali i zacrtane rokove.

"Da iznjedrimo negdje sljedeće godine u ožujku ili najkasnije travnju 250 do 300 ampula, što bi bilo dovoljno za hrvatsko tržište", jasno će ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Četiri gospodarske zone

"Mi smo maknuli prirez, no ono što je možda najvažnije za istaknuti za razvojno-istraživačke djelatnosti poput Rimčeva kampusa ili ovdje Imunološkog, maknuli smo komunalni doprinos za sve proizvodne djelatnosti i za sve nove investitore, na godinu dana smo ih oslobodili komunalne naknade", govori gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Grad tako već ima četiri gospodarske zone i vjerojatno najpoznatiju tvornicu automobila u regiji, ali najveća investicija tek slijedi.

Svega desetak kilometara od središta Zagreba uskoro bi se trebao početi graditi 200 milijuna eura vrijedan projekt proizvodnog kampusa Rimac Automobila, na 200 tisuća kvadratnih metara površine.

S novim, još većim projektima, rast zaposlenosti od preko 20 posto u posljednje četiri godine u Svetoj Nedelji ne bi se smio zaustaviti.