"SVE PRAVILNO RASPODJELJENO": / Zaposleni u zdravstvu ispregovarali povećanje plaće

Image
31.7.2015.
13:35
PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić

Godinu dana trajalo je pregovaranje o ukidanju dodataka na staž od 4, 8 i 10 posto koji je ostao ugrađen u kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje iako je na snazi uskrata tog prava do kraja ove godine. Dva sindikata potpisnika kolektivnog ugovora - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara u petak su pristali da se iz kolektivnog ugovora briše ta odredba, a zauzvrat su dobili dodatke na uvjete rada i odgovornost zaposlenika. Dodatak KU nije parafirao Hrvatski liječnički sindikata, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

"Zadovoljena socijalna situacija svih zaposlenika"

O kolikoj ukupnoj svoti je riječ i što će to značiti u pojedinačnim slučajevima neće biti poznato dok ispregovarani dodatak ne dobije zeleno svjetlo od Vlade. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da se ispregovarani dodaci odnose na sve zdravstvene i nezdravstvene radnike u sustavu, te da su "iznos pravično podijelili".

Po riječima Vlaste Vuković-Hoić, predsjednice strukovnog sindikata, sestre i tehničari ubuduće bi od početka radnoga vijeka trebali biti vrednovane za odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Uspjeli smo postići suglasje kojim se "zadovoljava socijalna situacija svih zaposlenika u sustavu zdravstva, a zadržali smo se u zadanim financijskim okvirima", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Primjenjivat će se od 1. listopada 2015., a vrijedit će do isteka KU 1. prosinca 2017.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali