NIJE RIJEČ O TRENDU

SVE MANJI INTERES: Trećina primorsko-goranskih i istarskih osnovaca ne upisuje vjeronauk

Trećina primorsko-goranskih i istarskih osnovaca ne upisuje izborni predmet vjeronauk čime bitno odskaču od hrvatskog prosjeka, piše Novi list.

Slična je situacija i među srednjoškolcima primorsko-goranskih srednjih škola. Etiku umjesto vjeronauka bira trećina učenika, dok u istarskim srednjim školama gotovo pola učenika, njih 57 posto, ne sluša vjeronauk.

Podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pokazuju da se tu ne radi o novom trendu već o ustaljenom manjku interesa za vjeronauk nego što je slučaj u drugim krajevima Hrvatske. Primjerice u u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji vjeronauk ne pohađa svega 2 do 4 posto učenika.

‘I ja bih mogao tražiti ocjenu ustavnosti vjeronauka’

Pad interesa

No, interes za vjeronauk pada općenito jer iz godine u godinu od tog predmeta odustaje oko dva posto školaraca.

Prošle je godine na vjeronauk bio upisan 300.801 osnovac što je bilo 92 posto učenika. Taj je predmet tri godine ranije biralo 94 posto osnovaca.

Sličan je pad interesa prisutan i među srednjoškolcima, jer lani je vjeronauk izabralo 80 posto učenika, a tri godine prije njih 82,5 posto, piše Novi list.

Dječak, teško bolestan, s vjeronauka došao uplakan, krvav i pun masnica

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr