BILJEŽE MANJE BROJKE

‘SVE DJELATNICE SU VRIJEDNE I SPRETNE’: Ovo je ekipa iz dubrovačkog COVID laboratorija koja radi skoro po cijele dane

‘U siječnju bilježimo manje brojke pa u prosjeku imamo oko 150 testiranja dnevno, ali i uz znatno manji postotak pozitivnih rezultata’

Situacija s epidemijom koronavirusa trenutno nije dramatična kao što je bila krajem 2020. godine. Dubrovački dnevnik je provjerio kako je ustrojen COVID laboratorij u dubrovačkoj bolnici. Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku u sklopu kojeg je COVID laboratorij Antonija Perović govori kako je od osnivanja ove jedinice pa do sada izvršeno nešto manje od 30 tisuća PCR testiranja na koronavirus. Najveći broj testiranja, otkriva Perović, bio je u studenom i prosincu prošle godine.

“Tada smo znali imati i preko 300 pacijenata dnevno, a udio pozitivnih rezultata često je prelazio 30 posto. U siječnju bilježimo manje brojke pa u prosjeku imamo oko 150 testiranja dnevno, ali i uz znatno manji postotak pozitivnih rezultata”, pojašnjava ova specijalistica medicinske biokemije koja ističe kako su ranije imali poteškoća oko nabave potrošnog materijala kojega i danas, u odnosu na potrebe, nedostaje u cijelom svijetu, posebno PCR čistog plastičnog materijala potrebnog za rad.

CAPAKOVA ZAMJENICA: ‘Ako će se i ići u popuštanje mjera, to će biti na dva tjedna, a onda ćemo vidjeti’

Pronalazak kadrova

Nije bilo jednostavno ni po pitanju pronalaska kadrova. Za potrebe rada u COVID laboratoriju zaposlena su tri eksperimentalna biologa, jedan laboratorijski tehničar, magistra laboratorijske dijagnostike te dva administratora. Perović kaže kako se zadnjih mjeseci radi na kontinuiranoj edukaciji i drugih laboratorijskih djelatnika kako bi se što više osoblja upoznalo s ovim segmentom rada laboratorijske dijagnostike.

U COVID laboratoriju radi se u dvije smjene do 22 sata, a tijekom dana pristižu uzorci iz svih mjesta u Županiji gdje se uzimaju uzorci brisa za PCR dijagnostiku. Sve počinje od 7:00 sati ujutro, opisuje nam voditeljica Odjela, dekontaminacijom cijelog prostora, a nastavlja se s prijemom uzoraka i pripremama za analizu.

ĐIKIĆ I LENHARD SASULI PALJBU PO LAUCOVOM ISTRAŽIVANJU: ‘Tko zna statistiku, uočit će smrad do neba….’

‘Sve djelatnice su vrijedne i spretne’

“U prostoriji u kojoj su dva mikrobiološka kabineta vrši se izolacija RNA iz virusa. Taj postupak mora se raditi u posebnim sigurnosnim uvjetima i korištenjem propisane zaštitne opreme kako bi se djelatnik i uzorci zaštitili od kontaminacije. U drugoj prostoriji uzorci RNA nanose se na PCR pločice u koje se dodaju reakcijske smjese, a zatim se pločice postavljaju u PCR uređaj.

Proces umnožavanja genetskog materijala u PCR uređaju traje oko dva sata. Slijedi analiza uzoraka, u svakom uzorku provjerava se prisutnost tzv. interne kontrole koja ukazuje da su svi postupci rada, od uzimanja brisa pa do umnožavanja gena, ispravno provedeni te slijedi očitavanje prisustva gena koji su karakteristični za virus SARS-CoV-2”, ukratko opisuje složen i osjetljiv proces voditeljica Odjela.

Voditeljica odjela govori kako su u početku uvjeti rada bili puno teži. Pojašnjava kako su izolacije RNA tada rađene ručnim postupkom koji je bio dugotrajan i zahtjevan. Sada koriste uređaje koji vrše izolaciju RNA tako da je taj postupak znatno olakšan.

“Osim toga, sve djelatnice koji su zaposlene za COVID laboratorij bile su mlade djevojke bez radnog iskustva, pa je trebalo vremena dok se educiraju, steknu spretnost i brzinu. Naravno s vremenom i iskustvom uslijedila je i bolja organizacija rada. Lijepo je raditi s mladim ljudima, sve ih zanima i ništa im nije teško”, hvali svoje kolegice iz COVID laboratorija voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku Antonija Perović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minte u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr