‘Sve ćemo počistiti, i to je ono što nas brine’

Ministar financija Slavko Linić kaže kako ne može biti nezadovoljan stanjem u državnom proračunu, ali je ipak najavio novi rebalans. Što se javnih poduzeća tiče, Linić je jasan: nisam zadovoljan njihovim rezultatima.

“Novi rebalans može biti ovisno o tome ako ostvarimo nešto više prihoda, kako ćemo nešto učiniti i budimo iskreni: vjerojatno će rebalans biti zbog zdravstva. U ovom trenutku se pokušavaju platiti dugovi u zdravstvu. A dugovi su 5 milijardi kuna, 5 milijardi kuna!”, kazao je Linić u intervjuu za MediaServis.

Kad pogleda proračune ministarstva, Linić je zadovoljan iako, kaže, ima onih koji troše više. “Primjerice najrastrošniji je bio ministar poljoprivrede. Zašto? Jer u pet mjeseci smo platili sve što se tiče poticaja. Sve. Ali nije on rastrošan, to je bila politika kojom smo jednostavno problem suše iz prošle godine, nešto nižih davanja za poticaje, promjene politike, odlučili – idemo sve platiti. To je bio dogovor, to je bila politika Vlade”, objasnio je ministar.

‘Pronalazim dugove iz 1991. godine’

Do kraja mandata, obećava, počistit će sav nered. “Sve. I to je ono što nas brine. Jer čišćenje tog nereda stvorit će nam veliki dug, gubit ćemo svoj rejting, bit ćemo problematični jer ćemo se teško zaduživati jer kad se približite 60 posto javnog duga, tog trenutka sve se lampice alarma upale, Europska komisija neće biti nimalo blagonaklona prema nama, ja ću morati smanjivati”, naglasio je Linić.

Upozorava kakav je nered našao preuzimanjem dužnosti ministra. “Više od 20 milijardi skrivenih dugova bilo je od bivše vlasti. Mogu vam reći da pronalazim dugove iz 1991. godine. Strašno!”, tvrdi Linić.

Linić je kritizirao i javna poduzeća te jasno poručuje – rezultatima nisam zadovoljan. “Ni najmanje. Ni najmanje. Javna poduzeća su nama ogromni uzročnici velikih zaduženja. Mi se već polako približavamo iznosu od 60 posto bruto društvenog proizvoda. To je nešto što je vrlo vrlo opasno. Po Ustavu mi to ne smijemo prijeći”, kazao je Linić.

‘Treba prodavati zato što treba biti na tržištu’

Linić je istaknuo i kako Hrvatska napokon mora početi upravljati svojom imovinom. Osvrnuo se i na na kritike iz opozicije koja se protivi privatizaciji. “Kad promatrate tu istu opoziciju koja je varala, skrivala, ništa nije pokazivala, a s druge strane nije se bavila ni upravljanjem imovine. Ona je sad protiv – ne treba ništa prodavati. Treba prodavati, ne zato što nam je potrebno i smanjiti dug, nego i zato što treba biti na tržištu”, kazao je Linić.

Svoje drugo mjesto na listi najpopularnijih političara u Hrvatskoj Linić objašnjava time što su građani ali i sindikati prepoznali rad Vlade. Građanima je između ostalog poručio da se od poreza na nekretnine za sada odustalo. “Znamo da je HNS rukama i nogama protiv, oni ne osporavaju zakon, ne osporavaju niti kvalitete zakona, oni samo pokušavaju reći da ga u krizi ne bi trebalo primijeniti”, kaže Linić.

Ograničavanje minusa na tekućim računima

Otpora je bilo i kad je riječ o minusima na tekućim računima, a Linić najavljuje da će Zakon o potrošačkom kreditiranju idući tjedan u proceduru. Otkriva da su kooperativni na kraju bili i bankari.

“Ako dođe do ukidanja, banka mora dati dvije godine kredita, u ovom trenutku su sugestije banke, da ako donesu odluku o ukidanju, moraju ponuditi sami godinu dana otplate tog minusa”, pojasnio je Linić, dodavši da zakon ide u prvo čitanje pa vremena za sugestije i rasprave još ima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr