NOVI VAL NE SLABI

SVAŠTA SU ČULI: ‘Osoba nam je rekla da ne vjeruje da je pozitivna kao ni da Covid uopće postoji. A imala je brojne kontakte, i to u ranjivoj populaciji’

Od lipnja uzorci za testiranje na koronavirus iz cijele županije testiraju se u Šibeniku

HRT je posjetio šibenski zavod i tamošnji laboratorij, gdje je svako jutro ista slika. Broj okupljenih jasno govori da novi val epidemije koronavirusa ne slabi. Od lipnja uzorci iz cijele županije testiraju se u Šibeniku.

“Zasad smo u našem laboratoriju napravili više od 6000 uzoraka. Možemo sigurno dnevno napraviti oko 300 uzoraka, po potrebi će moći biti i više”, kaže Edita Sušić, voditeljica Odjela kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ.

Sve epruvete završe na istom mjestu, u samom srcu šibenskog Covid-laboratorija. Uzorci se obrađuju u takozvanim sigurnosnim kabinetima, koji sprječavaju da se uzorak kontaminira dok se s njim radi, odnosno da se djelatnik inficira.

GLAVNA SESTRA ŠTAMPARA: ‘Mi koji se svakodnevno susrećemo s bolesnim osobama vjerujemo i znamo da virus nije šala’

Neki ne vjeruju u postojanje virusa

U 90 posto slučajeva rezultati su poznati u istom danu. U slučaju da je test pozitivan, alarmiraju se epidemiolozi. U osam mjeseci naslušali su se svakojakih odgovora.

“Jedna osoba koja je imala brojne kontakte, a neki od njih su čak bili ranjiva populacija, tvrdi kako ona ne vjeruje da je pozitivna na Covid jer on ne postoji”, kaže Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ.

No istina je potpuno drugačija. Od ljeta su izbrojili više od tisuću pozitivnih, a svakoga i baš sve njihove kontakte morali su nazvati. “Na 40 tisuća stanovnika vam spada jedan epidemiološki tim, međutim, sad u ovoj situaciji to bi trebalo biti barem dvostruko više”, kaže Parat Baljkas.

KAKVA ĆE BITI PANDEMIJSKA 2021.? EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI: Ni cjepivo nas neće vratiti u normalu, a na maske se moramo naviknuti

Važnost epidemiologa i mikrobiologa

Teško “pokrivaju” i smjene u laboratoriju, pa su se potpuno reorganizirali. Raspisali su i natječaj za nove specijalizante. “U ovoj epidemiji se pokazalo koliko je posao epidemiologa i kliničkog mikrobiologa značajan i važan i očekujemo da će ove godine biti i zainteresiranih za te specijalizacije”, kaže za HRT Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ.

PUNO 30-GODIŠNJAKA SE LIJEČI U KB DUBRAVA: Ravnatelj otkrio: ‘Nama je iskopčao struju netko tko jako dobro zna gdje to stoji.

Povratak na Net.hr