SVAKI DESETI STANOVNIK HRVATSKE NE MOŽE SI PRIUŠTITI GRIJANJE: / 'Radijatore ni ne palim, ali svejedno plaćam 200 kn'

"Susretala sam se s građanima koji su primorani sa svojim obiteljima, sa svojom djecom,

20.10.2018.
18:22
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaki deseti stanovnik Hrvatske ne može si zimi priuštiti adekvatno grijanje što ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva. Onima koji žive u Dalmaciji zimi je spas svaki vedar i sunčan dan bez bure, dok mnogi kontinentalci, da bi se ogrijali, odlaze u trgovačke centre, piše HRT.

Jedna od onih koji se ne mogu priuštiti odgovarajuće grijanje zimi je i umirovljenica Štefica Vojnović. Otkad ima razdjelnike, radijatore ne uključuje jer je račun od 500 kuna previsok za njezinu mirovinu od 2700 kuna koju je zaradila radeći u knjižnici. No, zahvaljujući razdjelnicima, čak i za hladne radijatore mora plaćati 200 kuna mjesečno.

Ni drva za ogrjev nisu više jeftina

Grijanje preko toplane dugo je bilo najpovoljnije, ali više nije tako.

"Kao najtužniju činjenicu u svom radu rekla bih da sam se susretala s onim građanima koji su primorani sa svojim obiteljima, sa svojom djecom veći dio vremena boraviti u trgovačkim centrima da bi se tamo ugrijali zbog nemogućnosti da podmire mjesečne račune za grijanje", kazala je za HRT Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma.

U takvim okolnostima, sve više građana okrenulo se grijanju na drva. Danica Majković iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" kazala je za HRT da je tomu dijelom tako jer su se ljudi odvajkada grijali na drva, djelom zato jer nije svugdje provedena infrastruktura, a dijelom stoga što su drva dosad bila jedan od najpovoljnijih energenata.

No, i oni koji ih prodaju nanjušili su dobru zaradu pa su drva od ove godine skuplja i do 20 posto. Primjerice, metar bukovine u Splitu stoji oko 600 kuna.

Na grijanje otpada 60 posto troškova za energiju

S drvima postoji još jedan problem . nema ih dovoljno, iako je zainteresiranih kupaca mnogo. Gdje su drva - pitaju se ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Drva su u Lici i stoje okomito, jer izgleda da ovu godinu nema tko raditi i nema radne snage, sve pobjeglo za Njemačku", odgovor daje Ivo Brzić-Bračanin, prodavač drva za ogrjev dodajući kako se većina trupaca vjerojatno izvozi pa malo ostaje za domaće kupce.

Takve tvrdnje opovrgava ministar poljoprivrede Tihomir Tolušić ističući da Hrvatske šume prodaju drvo samo domaćim proizvođačima.

"Prema tome ja ne znam gdje je to drvo koje se izvozi, a ako netko pokušava spriječiti potencijalni šverc koji imamo, onda je to Ministarstvo poljoprivrede", kazao je ministar za HRT.

Inače, na grijanje otpada čak 60 posto troškova za energiju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali