SNALAZE SE KAKO ZNAJU I UMIJU: / Mladencima se ne isplati raditi svadbe s manje gostiju u salama pa su dobili nove ideje za lokaciju

Image
Foto: Emica Elveđi / PIXSELL

Izostanak svadbi za sobom je u gubitke povukao niz djelatnosti, jer popis onih koje su ostale bez posla i zarade zbog odgađanja i otkazivanja svadbi ima barem dvadesetak stavki

31.7.2020.
7:11
Emica Elveđi / PIXSELL
Play logo

Mladenci u Slavoniji zbog koronavirusa odgađaju, pa i otkazuju svadbena veselja, odlučujući se često samo za formalno vjenčanje. Naime, zbog straha od zaraze virusom dolazak na svadbe masovno otkazuju uzvanici, pa se brojnim mladencima ne isplati organizirati svečanosti za daleko manji broj gostiju nego što su planirali. A izostanak svadbi za sobom je u gubitke povukao niz djelatnosti, piše Glas Slavonije.

Image
NOVI ZAMAH KORONE U HRVATSKOJ I SUSJEDSTVU: /

Žarišta su svuda ista; 'maska i distanca na tim mjestima su strani pojmovi'

Image
NOVI ZAMAH KORONE U HRVATSKOJ I SUSJEDSTVU: /

Žarišta su svuda ista; 'maska i distanca na tim mjestima su strani pojmovi'

Odustaju od svadbi jer im uzvanici otkazuju

Popis djelatnosti koje su ostale bez posla i zarade zbog odgađanja i otkazivanja svadbi dug je i ima barem 20 stavki. U problemu su iznajmljivači sala i vjenčanica, svirači, fotografi, frizeri, kozmetičari, kuhari, konobari, slastičari, catering, uzgajivači svinja, janjadi, cvjećari, zlatarnice, trgovine odjeće i obuće, trgovine svadbenog asortimana, vlasnici razglasa i drugi. Računice govore da svadbe s do 300 gostiju koštaju i do 150.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi kažu da će imati svadbe kada se smiri situacija i zato što ih sada ne vrijedi organizirati, jer im otkazuju uzvanici", kazala je za Glas Slavonije Blaženka Spajić, vlasnica hotela Blaža u Đakovu.

Sala njezinog hotela može primiti svadbu do 350 osoba, a u zadnje vrijeme ondje je otkazano deset svadbenih veselja.

Izostanak svadbi bez angažmana već mjesecima ostavlja i fotografe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš fah jako je pogođen ovom situacijom, jer smo mi praktično sezonci, radimo od Uskrsa do listopada, plaće koje smo zaradili preko ljeta su nam za zimu", kaže đakovački snimatelj Roko Gurdon napominjući kako će zbog smanjenog obima posla čak 60 do 70 posto snimatelja i fotografa morati zatvoriti tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Epidemiološke mjere 'ubijaju' spontanost svadbenog veselja

Uvjeti za održavanje svadbenih slavlja u doba epidemije koronavirusa prilično su rigorozni. U zatvorenom prostoru može biti do 300 uzvanika, a na otvorenom do 500, s tim da u Vukovarsko-srijemskoj županiji, primjerice, do 4. kolovoza vrijedi mjera da na svadbi može biti samo najuža obitelj. Nadalje, osoblje sale mora imati maske i rukavice, na ulazu se svima mjeri temperatura, hrana mora biti poslužena svakome na posebnom tanjuru, a nadležnom Stožeru civilne zaštite svadba se mora najaviti 48 sati ranije te dostaviti popis svih uzvanika. Mnogima to "ubija" spontanost svadbenog veselja, a dio mladenaca odlučuje stoga organizirati svadbena veselja u svom dvorištu.

Posla više nema ni za cvjećare, kao što je bilo prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovačka cvjećarka Ružica Lulić kaže kako od otvaranja radnje nakon prvog vala epidemije nije imala uobičajeni angažman ni u jednim svatovima. "Imala sam samo narudžbu za jedan vjenčani buket i kićenje mladenačkog stola, što je gotovo ništa jer inače cvijećem kitimo sale, kuću, djeveruše, automobile, dvorišta, ulaze i drugo. Prihod nam je pao 70 posto, samo idu buketi za rođendane, krštenja, vijenci", kaže za Glas Slavonije cvjećarka Ružica Lulić.

'Svadbi nema i promet nam je pao i do 50 posto'

U problemu su i uzgajivači svinja i janjadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve naše projekcije s početka godine pale su u vodu. Uzimanje praščića i janjadi za svadbe i druga veselja značajan je ventil kojim se rješavamo tog dijela stoke, no od Uskrsa to je stalni problem. Mesom opskrbljujem više sala za svatove, no znaju smanjiti narudžbe u zadnji čas i do 40 posto", kaže svinjogojac Goran Jančo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mnogi frizerski saloni "žive" od svadbi, a u zadnje vrijeme rokovnici za narudžbe su im prazni.

Play logo

"U ova dva mjeseca inače živimo od svatova, jer svi bojenja i šišanja u tom vremenu ostavljaju za poslije dolaska s mora. No, svatova sada nema i promet nam je pao i do 50 posto zbog otkazivanja frizura za mladenke i svatove uopće", kaže voditeljica đakovačke Sekcije frizera Martina Barić, dodajući kako je ranije u ovo vrijeme imala rezervirane termine sve do siječnja, dok sada narudžbe prima tek za dva vikenda unaprijed.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo