Današnja sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije trajala je čak četiri sata. Na dnevnom redu je bilo prikrivanje nezakonitosti u državnim institucijama, točnije - sumnje u fiktivno zapošljavanje Lorete Bertoše-Kušen u hrvatskom konzulatu u Melbourneu i Sydneyju, dok je fizički boravila u Canberri sa svojim suprugom, veleposlanikom u Australiji Damirom Kušenom.

Na sjednici je bio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a prema pisanju Jutarnjeg lista, tijekom rasprave "letjelo je perje", a šef diplomacije u jednom trenutku je izgubio živce i planuo na Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju.

Grlić Radman sjednicu nazvao 'baroknim igrokazom'

Grlić Radman kazao je da je na sjednicu došao kako više ne bi bio prozivan te da zaštiti svoje ministarstvo od "pretencioznih difamacija", a premijera Plenkovića od "teških optužbi". Samu sjednicu Grlić Radman nazvao je "baroknim igrokazom", izrazivši sumnju u kompetencije nekih članova Vijeća koji, kako je rekao, perfidno napada HDZ i Vladu". Grmoji je prigovorio da zloupotrebljava svoju funkciju i stavlja ga na "stup srama u cilju promidžbe vlastite stranke", a djelatniku MVEP-a Damiru Sabljaku, koji je podnio kaznenu prijavu DORH-u zbog spornog slučaja, da je osobno motiviran osvetom.

"Vi promovirate vlastitu politiku. Vi dovodite u pitanje neovisnost DORH-a. Ovo je neovlašteno saslušanje i vi ovdje radite prijeki sud", protestirao je ministar i predbacio Grmoji da se "ponaša kao policajac i krši i Ustav i Poslovnik jer ga uopće nije pitao želi li biti ispitan".

Na opetovane zahtjeve Vijeća za dostavom putnih naloga Grlić Radman odbrusio je Grmoji: "Što biste vi s njima radili kad se ne razumijete u putne naloge?".

Je li Bertoši-Kušen putne naloge potpisivao njezin suprug?

Što se samog slučaja tiče, postavilo se pitanje je li Bertoša-Kušen dobila rješenje mimo Pravilnika koji definira da supruga šefa misije ne može raditi u istom predstavništvu, kao i to da se svi diplomati pod jednakim uvjetima imaju pravo natjecati za rasporede na slobodna diplomatska radna mjesta.

Nju sumnjiče da su joj tada preko putnih naloga u ime troškova puta i dnevnica isplaćeni mjesečni iznosi od oko 20.000 kuna, sveukupno oko pola milijuna kuna, a Vijeće želi znati za koju točno relaciju: Sydney-Canberra ili obratno te ono što smatraju ključnim - je li joj putne naloge potpisivao njezin suprug. Vijeće je na koncu izglasalo zaključak u kojemu utvrđuju da nisu od MVEP dobili zatraženu dokumentaciju te da će je opetovano tražiti.