SUVERENISTI UPOZORILI NA POTENCIJALNE MALVERZACIJE U OBNOVI ZAGREBA: / 'U Gunji je zamračeno 17 milijuna eura'

'Dio stručnjaka u povjerenstvo Vlada mora imenovati na prijedlog oporbenih stranaka.

2.4.2020.
11:37
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski suverenisti upozorili su u četvrtak na moguće malverzacije u obnovi Zagreba nakon razornog potresa, podsjetivši na obnovu poplavljene Gunje gdje je, prema njihovim tvrdnjama, "zamračeno 17 milijuna eura".

Suverenisti u priopćenju podržavaju donošenje Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, kojim bi država sufinancirala obnovu konstrukcija obiteljskih kuća i više stambenih zgrada te potpunu obnovu svih javnih objekata.

No, upozoravaju, jedna od najvažnijih odredbi tog zakona je suspenzija Zakona o gradnji i Zakona o javnoj nabavi. To znači da će se zgrade obnavljati po istom principu kao i kuće nakon poplave u Gunji.

'Neće biti javnih natječaja'

Prevedeno, neće biti javnih natječaja za odabir izvođača i nabavu materijala, već će se sve birati javnim pozivom. Osim toga, neće biti ni prava na žalbeni postupak, ali ni državne kontrole javne nabave, stoji u priopćenju.

"Takav pristup kod obnove Gunje rezultirao je, prema nama dostupnim podacima, 'zamračivanjem' najmanje 17 milijuna eura. Prema građevinskim stručnjacima, cijena izgradnje kuće nije mogla prijeći 600 eura po kvadratu, a država je za izgradnju kuće od 70 kvadrata platila 893.600 kuna, odnosno oko 120.000 eura, što je oko 1720 eura po kvadratu, dok je cijena wc četke bila notornih 239 kuna", navode suverenisti.

Za taj "sofisticirani kriminal" optužili su ljude u Ministarstvu graditeljstva pod vodstvom tadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš dodajući kako većina njih i dalje "vedri i oblači" u ministarstvu.

Predlažu imenovanje neutralne komisije

Predložili su da se zakonom odredi imenovanje neutralne komisije koja će kontrolirati i provjeriti svako državno financiranje i spriječiti profiterstvo.

"Dio stručnjaka u povjerenstvo Vlada mora imenovati na prijedlog oporbenih stranaka. Bez toga, vrlo je vjerojatno da će profiterstvo na obnovi Zagreba, a s obzirom na veličinu Zagreba i broj oštećenih objekata, biti i puno veće od profiterstva u Gunji", poručuju suverenisti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali