'DOBRE VIJESTI ZA HRVATSKU'

U UTORAK NAM ‘SJEDA’ POLA MILIJARDE EURA IZ EU: ‘Ne otpuštajte radnike, mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je kako će Hrvatska dobiti ukupno sedam milijardi eura iz programa SURE i Sljedeća generacija EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u intervjuu za HRT obznanila veliku vijest koju je ranije najavljivao i premijer Andrej Plenković. Naime, od utorka će Hrvatskoj na raspolaganju biti 500 milijuna eura iz programa SURE.

“Imam dobre vijesti za Hrvatsku. To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno. Ne zadržite li radnike i njihovo znanje i vještine nećete moći preuzeti nove narudžbe kada se oporavite”, izjavila je von der Leyen.

Naglasila je kako se radi o mjeri koja istovremeno štiti i radnike i tvrtke tijekom pandemije, odnosno gospodarskog oporavka. Najavila je i drugu tranšu iz istog programa, što znači ukupno milijardu eura za očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj.

No, čini se kako Europska unija neće stati samo na tome. Naime, Komisija je predložila program za oporavak “Sljedeća generacija EU-a” iz kojeg će Hrvatska na raspolaganju imati šest milijardi eura. “Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u ‘novi zeleni dogovor’, kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače”, rekla je Von der Leyen i pozvala sve članice da imaju na umu kako u ovakvoj krizi radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

POTRESNO OBRAĆANJE PREDSJEDNICE EK: ‘I solidarnost je zarazna – i temelj je naše Unije’

PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MJERE: Drastično se skraćuje radno vrijeme, potpore rastu, ali ovisit će o padu prometa…

Nabavit će još cjepiva

A kako bi se spriječile zdravstvene posljedice pandemije, Komisija će u utorak potpisati još jedan ugovor o nabavi 405 milijuna doza cjepiva s farmaceutskom tvrtkom Cure Vac. Ovo je peti ugovor o nabavci cjepiva koje će EK realizirati. “Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup”, rekla je čelnica Komisije.

Von der Leyen je najavila i predstavljanje novog plana za borbu protiv terorizma 9. prosinca. No, prije toga će biti predstavljen plan za integraciju i inkluziju. “Osnažit ćemo Europol i Eurodec. Sve je to dio agende za borbu protiv terorizma”, zaključila je Von der Leyen.

EU POTPISUJE UGOVOR O NABAVCI STOTINA MILIJUNA DOZA PFIZEROVOG CJEPIVA: Do sada se pokazalo učinkovitim u 90 posto slučajeva

CURE NOVI DETALJI O TERORISTU IZ BEČA: ‘Došao je iz posve normalne obitelji, iz jednog se razloga okrenuo Islamskoj državi’

Povratak na Net.hr