PROMJENA VREMENA

STIŽE NEUGODNO IZNENAĐENJE: Jaka kiša, olujni udari bure i drastično sniženje temperature – evo kad se vraća pravo ljeto

U petak bi većinu krajeva trebala zahvatiti pljuskovi uz jake udare sjevernog vjetra, a na dijelu obale i bure, da bi se tijekom vikenda vrijeme ponovno proljepšalo, ali bez sparine

Cijela Hrvatska se u srijedu grijala na više od 30 Celzijevih stupnjeva, a ništa hladnije nije bilo niti po noći. U četvrtak je također osjet ugode kazivao da je vruće, a uz visoke temperature vlažnost zraka od 50 posto davala je osjećaj još veće vrućine. Ukratko, bilo je sparno.

Kratkotrajno zahladnjenje

No, već danas bi se situacija trebala promijeniti. Naime, prema prognozi RTL-ove meteorologinje Dunje Mazzocco Drvar u petak ujutro će biti podjednako toplo kao i ovih dana, a u Dalmaciji se očekuje još jedna topla noć. No, ostatak zemlje zahvatit će pljuskovi.

“Već u jutarnjim satima na zapadu i u Posavini, a od sredine dana u gotovo cijeloj unutrašnjosti te u dijelu Istre i Kvarnera. Zapuhat će i prolazno pojačan sjeverac, udari vjetra mogu dosegnuti oko 65 kilometara na sat, a na sjevernom Jadranu već iza podneva očekuju se olujni udari bure. Dnevna temperatura osjetno niža nego danas i malo niža od prosječne za ovaj dio godine. Samo će se u Dalmaciji zadržati sunčano i suho i podjednako vruće kao danas. Bura će se ondje proširiti tek predvečer, a tamo gdje bude malo jača, sjevernije od Punte Planke, donijet će i dah ugodnijeg ljetnog vremena”, prognozirala je Mazzocco Drvar.

Toplo bez žege i sparine

No, i ta će pomalo neugodna promjena vremena kratko trajati, jer bi se već za vikend trebalo vratiti ljetno vrijeme, i to bez žege i sparine.

“Subota još dijelom oblačnija, prolazna kiša očekuje se u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju već pretežno vedro. Vjetar će biti slab sjevernih smjerova, britko i zdravo vrijeme. Jutra će biti ugodna, danju vruće. U Dalmaciji se u subotu očekuju prolazne nevere, no uglavnom još prijepodne. Slijedi ponovno razdoblje stabilnog vremena, suho, noći tople, a dani vrući. Vrijeme po buri koja će, doduše, malo ohladiti tek ugrijano more, pa računajte da će se ponovno mjeriti 22-23 stupnja”, kazuje prognoza RTL-ove meteorologinje.

Povratak na Net.hr