RASPAD STRANKE?

POZADINA RASKOLA U GLAVAŠEVOM HDSSB-u: ‘Ovdje demokracija baš i ne postoji…’

Predsjednica Glavnog odbora HDSSB-a Danijela Lovoković potvrdila je danas da je predsjednik stranke Dragan Vulin pred stranačkim Sudom časti protiv nje pokrenuo postupak suspenzije, a smatra kako je razlog tome što je počela javno propitivati demokratsko funkcioniranje stranke.

TUGA U STOŽERU HDSSB-a: Tamburaši zapjevali ‘večeras me dobri ljudi, nemojte ništa pitati…’, Glavaš objavio: ‘Ovo su mi zadnji izbori!’

U izjavi medijima Lovoković je rekla kako je prije dva dana, na privatnu e-mail adresu, dobila obavijest da je Vulin pred Sudom časti pokrenuo taj postupak, a taj sud ima rok od godinu dana da odluči hoće li postupak obustaviti ili ga nastaviti sukladno statutu. Na odluku se ima pravo žaliti Visokom sudu časti HDSSB-a.

Redovna tijela stranke se ne sazivaju

Dodala je kako je postupak pokrenut i protiv njezina zamjenika Dinka Burića, koji je jedan od članova Suda časti, ali tvrdi da nije dobila nikakvo obrazloženje zašto je postupak pokrenut, niti joj je odluka o pokretanju postupka službeno uručena.

Na upit kako tumači tu situaciju, Lovoković je odgovorila kako smatra da je stanje u stranci nakon posljednjih i pretposljednjih parlamentarnih izbora takvo “da demokracija baš i ne postoji, jer se redovna radna tijela stranke, poput sabora stranke i Glavnog odbora, ne sazivaju”.

“Naše se članstvo s pravom pita što se to događa, ima li netko utjecaja na odluke stranke. Imala sam hrabrosti i javno postaviti to pitanje i pretpostavljam da je to razlog suspenzije”, rekla je Lovoković.

Ističe kako ne zna kako će stranka sada funkcionirati, jer je, nakon ovakvih poteza, dio članova Predsjedništva zatražio pokretanje postupka suspenzije protiv ostalog dijela stranačkog vodstva.

Traži se sazivanje izvanrednog izbornog sabora

Zamjenik predsjednice Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić u utorak je izvijestio da veći broj članova stranke traži sazivanje izvanrednog, izbornog sabora HDSSB-a radi izbora novoga vodstva stranke. U priopćenju za javnost Burić je naveo kako se zahtjev upućuje zbog niza izrazito loših izbornih rezultata HDSSB-a u posljednjih 20 mjeseci, iznimno lošeg stanja u stranci te nefunkcioniranja stranačkih tijela propisanih statutom HDSSB-a.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin potvrdio je u utorak navečer da je održana sjednica Predsjedništva stranke, ali nije želio govoriti o donesenim odlukama i zaključcima najavivši da će stranačko vodstvo to učiniti u srijedu.

Povratak na Net.hr