Sukob sindikalca i Debeljakovog glasnogovornika: Mislio sam da će me udarit'

Dvjestotinjak radnika splitskog škvera počelo se okupljati jutros oko 6 sati pred ulazom u brodogradilište. Radi se o dijelu radnika koji su dobili suspenziju zbog sudjelovanja u, kako tvrdi poslodavac, ilegalnoj obustavi rada škvera, a o čemu su obaviješteni SMS porukom. Pred škverom je i nekoliko policajaca.

S radnicima se pred ulazom u poduzeće bili su i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević te predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Predstavnici sindikata zbog događanja oko Brodosplita Državnom inspektoratu podnijeli su zahtjev za hitnim nadzorom, te da se pokrenu prekršajni i ostali postupci prema poslodavcu i da se radnicima omogući ulazak u Brodosplit i rad. U jednom momentu izbio je sukob između Šegvića i Frenkija Laušića, glasnogovornika DIV-a.

Laušić tvrdi da su ga je Šegvić iznenada napao. Radnici su ga pitali hoće li suspendirani moći sudjelovati u pregovorima s Upravom te da im je on prenio odluku uprave da neće.

“Za deset do 20 minuta pričam s radnicima i Matijašević počne govoriti kako je sramotna moja izjava i da nitko ne razgovara sa mnom. Uto dođe Šegvić i počne vikati istu stvar – da sram me bilo i kako mogu to pričat’. U jednom trenutku zaleti se prema meni i imao dojam da će me udariti, ali ga je radnik potegao nazad. Kad su ‘zapalili’ ekipu i kada mi je jedan radnik rekao da je branitelj i da može pušku uzeti, rekao sam im da se moram maknuti odande”, kazao nam je Laušić.

“Nikad nisam bio nasilan osim kad je došao Debeljak, sliči li vam to na nešto? To je hrvatska demokracija”, kaže Šegvić, tvrdeći da Laušić govori neistine. “Ja s umjetnim kukovima vršim nasilje! Ne bih znao gdje je policija da nisam u sindikatu. Nikad ružnu riječ nisam rekao dok nisam ušao u sindikat”, kazao nam je Šegvić. Tvrdi da ga neprestano blate u škveru, a da to nije istina govori činjenica da je oborena Debeljakova tužba protiv njega na sudu. Priznaje da je Laušića opomenuo da se treba sjetiti dana kad je bio novinar i da ga je pitao što bi djeca radnika trebala jesti, kao i da su ga radnici odgovarali od razgovora s Laušićem “zato što provocira”, ali ne i da je došlo do natezanja jer on nije nasilan.

Laušić odvraća da Šegvić lažno tvrdi da je on ikoga provocirao, nego je samo razgovarao s novinarima i radnicima, kao svakog dana.

“Krenuo je na mene, a bio sam četiri stepenice ispod. Ako nekog želiš udarit’, možeš biti i bez ruku i bez nogu, glavom ga lupit. Zašto bi ga kolega povukao za ramena?”, pita Laušić.

SMS suspenzije

Sindikalist ne vjeruje da će uprava i radnici na sastanku u utorak riješiti ikakve probleme te ne priznaje suspenzije dok ih ne dobije službeno. Šegvić poručuje da se o suspenzijama ne može govoriti ako su one upućene SMS-om.

“Ne zna se zašto i na temelju čega, te tko tereti radnike za ilegalnu obustava rada jer oni ništa pismeno nisu dobili. Disciplinsko postupanje poslodavca prema radnicima držimo nezakonitim”, kazao je za Danas.hr Matijašević.

Dio radnika potpisao ‘izjave’

Prema njegovim riječima, Debeljak se tijekom vikenda “koristeći metodu ‘jedna na jedan’, po kafićima i ostalim mjestima, sastao s dijelom radnika koji su potpisali neke izjave”. Kakve izjave? “To ćete morati pitati te radnike”, odgovara nam Matijašević.

I Zvonko Šegvić nam potvrđuje da se ovoga vikenda odvijala neka čudna rabota u Debeljakovoj režiji navodeći da se radi o dijelu radnika koji su uplašeni za svoju budućnost i za svoje obitelji, a kojima je Debeljak nudio potpisivanje određene izjave. “Čudi me da Inspektorat nije već postupio u slučaju Brodosplit. Ne vodi ovo na dobro”, kaže nam Šegvić.

Povratak na Net.hr