Građani će možda morati zaboraviti šopingiranje nedjeljom u trgovačkim centrima. Ako se izglasa izmjena Zakona o trgovini onda će se zaista morati oprostiti od kupovine nedjeljom u dućanima. Dok se jednima ta ideja sviđa, drugi joj se žestoko protive.

Do tada će se kupovina i razgledavanje trgovina odvijati uobičajeno. Dio trgovačkih centara nije zadovoljan prijedlogom koji im dopušta 16 radnih nedjelja u godini, javlja N1.

'PRAVA I PLAĆE ĆE PADATI!': Najava zabrane rada nedjeljom digla na noge šefove trgovačkih centara: 'To je kao lockdown'

'Zabrana rada nedjeljom je sumrak pameti'

"To je sumrak pameti. Sve ovo dalje što se radi, ide u smjeru populizma skupljanja glasova i slabljenja gospodarstva koje je sada na koljenima", rekao je za N1 Marko Župa iz Uprave trgovačkog centra West. Subotom i nedjeljom se ostvaruje 50 posto tjednog prometa.

"Ako prodajte kruh i paštetu, da, oni će kupiti bilo koji drugi dan, a ako prodajete namještaj, odjeću, školski pribor i trgovački centar ne radi, kupit će online", naglašava Župa.

Sindikat se slaže s idejom slobodne nedjelje

Za ovu promjenu i slobodnu nedjelju se u sindikatu trgovine godinama zalažu. Kažu da tajming nikada neće svima odgovarati.

"Suglasni smo s prijedlogom da treba ostaviti određeni broj nedjelja poslodavcu da odluči kad će raditi, a da generalno nedjelja bude neradni dan. Najveći dio zaposlenih su žene koje rade u maloprodaji i to u vrijeme kad imaju malu djecu, predškolsku, i kad je bitno da taj dan budu s njima…", veli Zlatica Štulić, šefica sindikata trgovine.

'Treba nam više rada, a ne manje'

S druge strane, gospodarstvenici se zalažu za izmjene Zakona o radu jer radnika treba štititi. U Emmezeti rade 25 nedjelja, a isto toliko odmaraju. Nedjeljom ostvaruju 20 posto tjednog prihoda zbog specijaliziranog asortimana. Smatraju da u vremenu krize neće biti dobro ako se rad nedjeljom zabrani.

"Zemlju koja je po svim parametrima zadnja u EU, daljnje smanjivanje gospodarskih aktivnosti je za nas katastrofa. Nama treba više rada, a ne manje rada. Mi želimo da naši mladi rade doma nedjeljom, a ne ponedjeljkom u Irskoj…", ističe Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

Trgovci na malo slažu se sa sindikatom

Dok bi veliki igrači imali znatno više troška za nerad nego rad, trgovci na malo se slažu sa sindikatom. Trgovina Silvije Puljić ne radi nedjeljom, a zaposlenici i vlasnici su tada s obiteljima. Poručuju da je sve stvar navike jer njima je promet uz neradnu nedjelju ipak ostao isti.

"Nedjelja nam je nosila jako puno prometa i to se odrazilo na promet. S vremenom se prebacio na cijeli tjedan, u početku će biti problem ako dođe do toga, ali s vremenom će se ljudi naučiti", kaže vlasnica trgovine za N1.

Ostaje pitanje kakva je računica doista, kada je tu s jedne strane korona-kriza koja ostavlja duboke posljedice na državnu blagajnu, dok se građani mogu okrenuti online trgovini od koje država neće imati puno dobiti.

I ovoga puta je tema rada nedjeljom stigla na dnevni red uoči lokalnih izbora, baš kao i svakih nekoliko godina kada se održavaju izbori.