VRLO ZABRINJAVAJUĆE

SUMNJIVE JABUKE U HRVATSKIM TRGOVINAMA: ‘Pronašli smo na njima zabranjene tvari, trebale su biti uništene!’

‘Pronašli smo u određenim centrima jabuku koja po izgledu nije naša i po načinu pakiranja već je to jabuka koja je sigurno uvezena. Sumnjamo da je uvozna, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske’, kaže Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice

Hrvatska voćarska zajednica prijavila je Državnom inspektoratu sumnjive jabuke. U nekim trgovačkim lancima prodaju se deklarirane kao hrvatske, no postoji sumnja da je riječ o uvoznima. Usto, voćarska je zajednica tražila i analizu tih jabuka u akreditiranom laboratoriju, a rezultati su poražavajući, javlja HRT.

“Hrvatska voćarska zajednica je pronašla u određenim centrima jabuku koja po izgledu nije naša i po načinu pakiranja već je to jabuka koja je sigurno uvezena, no iznenadili smo se i sumnjamo da je uvozna, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske, što je jasno kažnjivo”, rekao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Utvrđeno 25 nepropisnih lotova

Državni inspektorat proveo je nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 lot oznaka. Utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira jer nije navedena zemlja podrijetla ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete. Inspekcija je u pet slučajeva privremeno zabranila prodaju voća te pokrenula prekršajne postupke.

Voćarska je zajednica zatražila i analizu spornih jabuka u akreditiranom laboratoriju.

“Tu smo još više bili iznenađeni kad smo pronašli da određene tvari, koje su zabranjene u EU-u, već sedam godina se nalaze na tim jabukama. Znači one su po nama trebale odmah biti povučene iz prodaje i kao takve uništene s obzirom da je to sredstvo još od studenoga 2014. zabranjeno”, kazao je Ledinski za HRT.

DOMAĆE TRŽIŠTE PREPLAVILE STARE UVOZNE JABUKE: Voćari upozoravaju – ‘Čitajte sitna slova i gledajte peteljke!’

Voćari traže strože kontrole

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu ističu da utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primjene sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiofanat-metila. Utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobreni u EU-u ne može se smatrati dokazom o podrijetlu. U pojedinim slučajevima, ne može se isključiti ni mogućnosti korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja.

Zbog svega voćari traže strože kontrole, ali i vidljivije označavanje jabuka kako bi kupac znao iz koje zemlje dolaze.

MILIJUNI KUNA ODLAZE – U DIM; Slavonci krče voćnjake jabuka i pretvaraju ih u ogrjev: ‘Kad su mi ponudili 30 lipa, sve mi je bilo jasno…’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr