POŽARI DIVLJAJU DALMACIJOM

EVO ZAŠTO SE POŽARI TOLIKO RAPIDNO ŠIRE JADRANOM: ‘Šumari ga obožavaju, vatrogasci preziru, a sad zbog njega imamo velike probleme’

Šume koje trenutačno gore one su koje su svojedobno pošumljavane alepskim borom – jednom od najzapaljivijih vrsta na Mediteranu.

Matematičar i poduzetnik, Nenad Bakić, na svom se blogu dotaknuo teme požara koji divljaju Dalmacijom, ali u ponešto drukčijem tonu. On se, naime, pozabavio vrstom borova koji sada gore u aktualnim požarima. Radi se, kaže, o alepskom boru koji je invazivna vrsta koja se širi požarima. Vrsta je to koju, kaže Bakić, šumari obožavaju, a vatrogasci mrze.

Ljudi su svojedobno sjekli autohtone šume, prvo zbog drvne građe, a potom i zbog raščišćavanja prostora za maslinike i vinograde.

KOLINDA: ‘Vojsku je trebalo poslati ranije’; MINISTAR OBRANE KRSTIČEVIĆ: ‘Podnosim neopozivu ostavku!’

Alepski bor, dakle, ima svoju svrhu u pošumljavanju devastiranih područja jer raste svuda, ali cilj takvog pošumljavanje jest da ga s vremenom zamijeni šuma raslinja autohtonog za taj krajolik. No, to nije uspjelo nigdje na Mediteranu jer je izvedba vrlo skupa.

Ipak, Bakić vjeruje kako bi upravo ovakav projekt bio vrlo pogodan za neki veći EU fond. ‘ S razine opće koristi (EU, globalno), koliko su samo ovim požarima probili CO2 ciljevi, kad bi se i ovo ubrajalo u njih (zašto ne bi)? Vjerojatno je sva ušteda na energetski štedljivim kućanskim aparatima u RH smiješna spram toga – u EK bi ovakav projekt sigurno sjajno izgledao’, napisao je Bakić.

Prema stručnom pojašnjenju, alepski bor spada u skupinu pirofita, biljaka čije širenje potpomažu požari, ali isto tako spadaju u jedno od najzapaljivijih vrsta na Mediteranu.

STRAVIČAN POŽAR U OKOLICI SPLITA SNIMLJEN IZ ZRAKA: Pogledajte koliki je dio Dalmacije zaista zahvaćen

Povratak na Net.hr