IZVLAČENJE NOVCA IZ HGK

SUĐENJE JE POČELO PRIJE ČETIRI GODINE: Odgođeno je iznošenje obrane Nadana Vidoševića u aferi Remorker

Nadan Vidošević, koji je optužen za izvlačenje novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu, trebao bi na Županijskom sudu u Zagrebu iznijeti obranu u aferi Remorker

Nakon više od četiri godine od početka suđenja, bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je optužen za izvlačenje novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu, trebao je na Županijskom sudu u Zagrebu iznijeti obranu u aferi Remorker, javlja HRT. Iznošenje obrane, međutim, odgođeno je zbog bolesti članice sudskog Vijeća, javlja N1.

Uz njega, optuženi su još Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su negirale krivnju. Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Igor Premilovac je prvi progovorio da je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i “oprani” novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

ODGOĐENO SUĐENJE NADANU VIDOŠEVIĆU: Imovina zbog koje ga se sumnjiči postaje sve manja i manja

NEVJEROJATNA KORUPCIJA U REŽIJI VIDOŠEVIĆA: ‘Novcem Kraša kupljen je skupi bager za njegovo imanje’

Sumnjiva imovina

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok podignuo u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 mil. kn. No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 mil. kn, stekao legalnim putem te je sumnjivo ostalo još samo 9,2 mil. kn. Uskok je zbog toga odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njogovoj obitelji.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

SUĐENJE ZA AFERU REMORKER: Livaković optužuje ključnog svjedoka da se nagodio s USKOK-om kako bi zadržao lovu

Povratak na Net.hr