Sudbina don Ivana Grubišića je zapečaćena?

Don Ivan Grubišić, koji je na nedavnim izborima dobio mandat u Saboru, mogao bi se uskoro naći pred teškim odabirom – ostati svećenik ili saborski zastupnik. Suspenzijom mu prijeti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

“Ne mogu komentirati jer nisam dobio ništa službeno. Ovo što se piše po medijima je stvaranje virtualne stvarnosti. Ja sam dao prisegu kao saborski zastupnik i što god bilo, to ću i ostati, to je i moja ustavna obaveza. Mons. Marin Barišić je nadbiskup, a ja nisam i što će on napraviti to je njegova stvar. Ja samo očekujem fer odnose”, rekao je za portal Politika plus don Ivan Grubišić.

Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima, kaže da je don Grubišićeva sudbina u rukama splitskog nadbiskupa.

“Općenito gledano, to je u nadležnosti kanonskih organa, gdje je prva razina ordinarij to jest nadbiskup mons. Marin Barišić, a iznad njega je Duhovna stolica u Splitu tako da je vjerojatno sudbina don Ivana Grubišića zapečaćena. Don Grubišić može se kasnije žaliti Crkvenom sudu u Rimu, ali on vjerojatno ne bi promijenio odluku”, kaže Bešker. Dodaje da je i u Italiji bilo slučajeva kada su svećenici bili suspendirani zbog političkih aktivnosti, ali suspenzije su ukinute kada su se oni povukli iz politike.

Rebić: Crkva nije demokratska udruga

Teolog Adalbert Rebić kaže da je najbitnije kako će mons. Barišić tumačiti kanonske zakone.

“Ako se kanonska prava tumače blagonaklono, don Ivana Grubišića se nema zbog čega kazniti. Ipak, Crkva nije demokratska udruga i ima neke kanonske propise koji sadrže kaznene propise vezane uz ekshumaciju, suspenzije svećenika te neke propise koji nemaju kazne nego su samo opominjajući. Sve to ovisi kako će ta prava tumačiti biskup, u ovom slučaju nadbiskup mons. Marin Barišić”, pojašnjava Rebić.

Povratak na Net.hr